čaj
Foto: Shutterstock

Lovorovo lišće ima mnogo više koristi od samo dodavanja u lonac da biste dodali ukus jelu. Usporava starenje, umiruje, pomaže u borbi protiv bakterija, leči respiratorni trakt.

Lovorov list je čudotvorna biljka i šteta je koristiti ga samo kao dodatak jelima. Stručnjaci kažu da je to veoma moćna biljka koja usporava starenje, popravlja raspoloženje, čisti organizam i rešava respiratorne probleme.


Evo nekoliko načina na koje možete da ga koristite za zdravlje: Pomaže kod mučnine i umora, budi se - kombinacija hemikalija u lovorovom listu deluje smirujuće na telo i psihu. Sve što treba da uradite je da zapalite nekoliko listova u prostoru u kome boravite i udahnete dim.

Ali nemojte to raditi pre spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora probuditi

Čisti sluz iz pluća – lovorov list je respiratorni stimulans i može pomoći u izbacivanju sluzi iz pluća. Najbolji način je da sveže ili suvo lišće stavite u toplu vodu i udahnete paru. Pomaže i trljanje lovorovog ulja na grudi. Leči alergije i astmu.

Pomaže kod dijabetesa – istraživanja su pokazala da konzumiranje 3 grama lovorovog lista dnevno smanjuje nivo glukoze kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Dobar je za varenje – stavite ga što više u hranu ili posle obroka masirajte stomak lovorovim uljem, pomoći će u lučenju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u stomaku.


Za pravilno funkcionisanje srca – organsko jedinjenje koje se nalazi u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz organizma.

Leči upalu zglobova - masirajte bolno mesto lovorovim uljem i povećajte količinu lovorovog lista koje dodajete u hranu.

Za urinarne infekcije – pomešajte lovor u prahu sa mlekom i popijte. To je stari recept za rešavanje ovih problema.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading