ANESTETIK KOJI POSTAJE SVE POPULARNIJI KOD SRBA Mladi ga uzimaju da se opuste, a posledice su jezive, u većoj količini izazivaju i smrt
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ketamin je registrovani lek od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i služi za primenu kod životinja, najčešće konja i goveda.

Ipak, kod ketamina je otkrivena i njegova opojna namena i pre nekoliko decenija postao je hit među mladima, najviše u Berlinu, ali i širom Evrope.

U korist zavisnika ide laka dostupnost i jeftinoća, međutim posledice korišćenja ketamina mogu biti veoma opasne.

Lek ketamin, najrasprostranjeniji anestetik u veterini, postaje sve popularniji među Srbima. Mladi žele da se opuste, nabavljaju sredstvo koji se najviše koristi za smirenje konja i postao je sinonim za - narkotik. Kako deluje na naš organizam i da li se lako nabavlja, otkrili su u emisiji "150 minuta" na Prvoj hemičar Mladen Nikolić i doktor veterine Srećko Radojičić.

"Svaka supstanca je u isto vreme i lek i otrov, zavisi koja količina se koristi. Ketamin, kada se čist koristi, nije toliko opasna supstanca. Sve učestalija priča o ketaminu je zbog najnovijih studija koje su izašle, a to je da je najbolji lek za depresiju. Mnogi ljudi u Srbiji su depresivni. Znate šta je poenta? Lirika, vrlo upotrebljivan lek koji se prepisuje, kada počnete da ga dajete pacijentu koji pati od samoubilačkih misli, ima nezgodnu nuspojavu. Prvih šest meseci jako pojačava samoubilačke misli", rekao je Mladen i objasnio da ketamin ne deluje tako.

"Kod ketamina, zvanične studije koje su izašle, pokazalo se da već posle sat vremena dolazi do pada samoubilačkih misli, kod 69 odsto pacijenata. Jako je dobar odziv. Ako se ketamin meša sa kokainom ili nečim drugim, naravno da pravi haos u organizmu. Ketamin u malim dozama je lek koji spasava maksimalno. Po mom mišljenju, to je najbolji anestetik za urgentnu medicinu. To nije lek koji dugo traje, ali je na ratištu spasavao živote", objasnio je hemičar, dok je Radojičić istakao da se primenjuje u veterini.

"Ketamin je dota primenljiv anestetik i dugo je bio nezamenljiv u veterini. U medicini je polako prestajao da se koristi zbog nuspojava, a u veterini je našao veliku primenu. Međutim, to je bilo 90-ih godina, ali usled mnogih istraživanja, polako je i u veterini počeo da se manje primenjuje", objasnio je doktor veterine.

Prema rečima hemičara, ketamin je sličan kanabisu.

"Ketamin ima mnogo duže i kvalitetnije dejstvo za razliku od svih antidepresiva. Ne razlikuje se mnogo od kanabisa. SZO je zvanično rekla, na osnovu kliničkih studija, da je kanabis siguran lek koji ne ugrožava zdravlje i treba da se koristi. Ketamin je vrlo jeftin lek. Ako bi se pojavio u prodaji, on bi koštao kao brufen ili andol. Moguće ga je nabaviti. Narkomani ga sipaju u sok od pomorandže, vrlo retko se koristi kao solo jedinjenje za drogiranje. Pink kokain je jedna od supstanci koja se dodaje", objasnio je Nikolić.

Mnogi su dejstvo ketamina opisali govori o euforiji, osećaju "odvojenosti od svog tela", pojavljivanju vizuelnih i slušnih halucinacija, povećan krvni pritisak i otkucaji srca... Sa druge strane, upotreba ovog narkotika često dovodi do anksioznosti, povraćanja, zamagljenosti vida, panike. Takođe, ketamin može da ostavi i dugoročne posledice kao što su gubitak pamćenja, dezorijentisanost, povišena anksioznost, depresija, promene raspoloženja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading