ZA BRŽE MRŠAVLJENJE Svaki dan treba da jedete ove namirnice jer ubrzavaju metabolizam

alo.rs/S.Ć. | Žena 28.01.2023 15:43

U procesu mršavljenja određene namirnice mogu biti posebno korisne, tvrdi nutricionista Laura Burak

Foto: Shutterstock

Činjenica da je zdrava ishrana jedna od ključnih stvari u procesu mršavljenja, a određene namirnice mogu biti posebno korisne. Nutricionista Laura Burak rekla je za časopis Eat This, Not That da su jaja među najboljom hranom.

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da se ljudi koji jedu jaja za doručak duže osećaju siti i mogu značajno da smanje telesnu težinu u kratkom vremenskom periodu.

Spanać i brokoli su takođe korisni za mršavljenje jer imaju malo kalorija, ali mnogo vlakana i drugih esencijalnih hranljivih materija.

Pored toga, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Ne zaboravite da konzumirate sezonsko voće. Imajte na umu da ga treba kupovati u prodavnicama koje prodaju kvalitetne proizvode, a ne one koje sadrže veliku količinu pesticida.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu PLOS Medicine utvrdilo je korelaciju između jedenja voća i gubitka kilograma. Najbolje rezultate dale su jabuke, kruške i bobice.

Mnogi prelivi su puni kalorija i masti, pa kupite kvalitetan ili ga napravite sami. Ako vam je svakodnevica naporna i nemate vremena da se posvetite detaljnoj pripremi zdravih namirnica, nabavite jogurt, svež sir i slično.
 

Expand player
Pogledajte više