Nutricionista otkriva: Ove četiri namirnice slobodno grickajte, pozitivno utiču na celokupno zdravlje

Olja Jelić Vesti 25.04.2024 12:10 0

Nutricionista je izdvojio nekoliko namirnica koje možemo da grickamo i pozitivno utičemo na zdravlje celog tela

srčani udar

Shutterstock

Mnogi ljudi vole da grickaju tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija. Grickanje se obično povezuje sa nezdravim namirnicama poput čipsa, kokica, keksa i slične hrane. Sve te namirnice sadrže zasićene masti, dodani šećer i natrijum koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, pa bi u ishranu trebalo uvesti što više zdravih namirnica koje će zadovoljiti želju za grickanjem i istovremeno pozitivno uticati na zdravlje.

Nutricionista Sidhant Bhargava izdvojio je nekoliko namirnica koje možemo da grickamo, znajući da činimo korist celokupnom zdravlju tela. Bhargava je izdvojio najbolje namirnice za grickanje.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema, oraha, pistaća i druge vrste orašastih plodova, sadrže masti pogodne za zdravlje. Osim masti, orašasti plodovi sadrže vlakna i antioksidanse koji pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL kolesterola i tako utiču na smanjeni rizik od razvoja srčanih bolesti.

srčani udar

Shutterstock

 

Semenke

Semenke su još jedna od namirnica koje mnogi vole, ali ne jedu toliko često. U ishranu treba uključiti namirnice poput čia sjemenki, semenki lana i semenki bundeve koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utiču na pravilan rad srca, prenosi The Health Shots.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ne utiče pozitivno samo na srce već i na celokupno zdravlje. Namirnice poput borovnica, jagoda, malina, kupina i drugih vrsta bobičastog voća bogate su antioksidansima i vlaknima. Ovi spojevi sprečavaju pojavu upala, a samim time i razvoj različitih bolesti. 

srčani udar

Shutterstock

 

 

Tamna čokolada

Možda će neke iznenaditi što se na popisu nutricionista nalazi i tamna čokolada. Nutricionista preporučuje da odaberemo tamnu čokoladu sa najmanje 70 posto kakaa. "Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu da poboljšaju zdravlje vašeg srca, ali pripazite na kalorije i nivo šećera u čokoladi." 

BONUS VIDEO:

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading