Reguliše krvni pritisak i jača imunitet: Mešavina cvekle i meda oporavlja ceo organizam
Foto: Shutterstock

Cvekla, jabuka, med jednostavni su sastojci koji nam mogu ojačati imunitet, poboljšati krvnu sliku i zaštiti nas od bolesti. Jednostavni i zdravi sastojci dobar su način da počnemo radni dan i obezbedimo telu okrepljujuću energiju. Cvekla sadrži moćne minerale, gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, jod, bakar, fluor, riznica je vitamina B1, B2, vitamina C. Veruje se da može da reguliše krvni pritisak, čisti jetru, leči od nekih oblika anemije, da nas iznutra ugreje tokom hladnih zimskih meseci.

Spoj cvekle i meda bogat je antioksidansima koji mogu da spreče štetno delovanje slobodnih radikala i ojačaju imuni sistem i na taj način spreče mnoge bolesti. Med sadrži probiotike koji jačaju imunološki sistem. Sastojci polena u medu pomažu imunom sistemu da se lakše izbori sa infekcijama i obezbeđuju dovoljne količine belih krvnih zrnaca.

Mešavina cvekle i meda ima sposobnost da širi, opušta krvne sudove i tako omogućava lakši protok krvi. Veruje se da se na taj način snižavaju i povišene vrednosti visokog krvnog pritiska. Smatra se da med i cvekla svojim dejstvima olakšavaju dotok krvi u srce, pružaju bolje funkcionisanje krvnih sudova i na taj način nas štite od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih oboljenja.

Preporuka je da se cvekla i med upotpune jabukama, šargarepom, celerom, limunom. Kako bismo pripremili zdrav i okrepljujući obrok potrebne su nam 4 cvekle, 6 kašika meda, 3 jabuke, 3-4 šargarepe, malo celera, sok od dva limuna.

Potrebno je sve oljuštiti pa narendati, dodati sok od dva limuna i 6 kašika meda. Dobro promešati staviti u tegle i čuvati u frižideru. Uzimajte svaki dan po nekoliko kašika ove mešavine najbolje u jutarnjim satima, posebno se preporučuje svima koji žele da poboljšaju krvnu sliku. Veruje se da se uz ovaj narodni lek može smanjiti visok holesterol. Sličan eliksir moguće je napraviti od 500 grama cvekle, 2 kašike meda, 2 limuna i čaše vode. Cvekla se oljušti i izrenda, dodaju se 2 kašike meda, sok od 2 limuna i malo vode. Ovu ukusna slatka salata čuva se u frižideru, može da se samostalno konzumira ili uz neki obrok.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading