Imate povišen šećer u krvi? Ove voćke treba da izbegavate
Foto: Shutterstock

– Sve vrste voća imaju zdravstvene benefite, čak iako imate dijabetes – rekla je dijatetičarka Zoe Fienman i dodala da ono sadrži vlakna, vitamine i minerale koji su potrebni vašem telu.

Ipak, ono na šta bi trebalo da obrate pažnju ljudi koji boluju od dijabetesa jeste količina šećera koju voće ima i glikemijski indeks.

 – Što je glikemijski indeks veći, to znači da se hrana brže razgrađuje što može da dovede do bržeg skoka šećera u krvi – kaže Fienman i dodaje da ljudi mogu različitu da reaguju na različitu hranu.

– Jedna osoba koja boluje od dijabetesa moći će da toleriše bananu bez većeg porasta šećera, a druga će možda morati da ih izbegava u potpunosti – kaže Fienman i dodaje da je uvek bitno da se konsultujete pre svega sa lekarom oko ishrane koja je najbolja za vas i vaše telo.

Veličina porcije je važna za sve vrste voća, posebno za one sa visokim glikemijskim indeksom. Fienman preporučuje da razmislite o veličini porcije koja odgovara veličini teniske loptice i da u jednoj porciji pojedete polovinu šolje. Čak i u tako malim porcijama, neko voće sa više prirodnih šećera može da utiče na duži skok šećera u krvi.

Voće koje sadri veliku količinu prirodnih šećera i koje bi dijabetičari trebalo da izbegavaju:

  • mango
  • banana
  • papaja
  • ananas
  • lubenica

Osim ovih vrsta voća koje bi trebalo da zaboravite ukoliko bolujete od dijabetesa, obratite pažnju i na još neke potencijalne izazove.

Izbegavajte konzervirano voće.

– Konzervirano voće u voćnom sirupu nije idealan izbor za osobe sa dijabetesom – kaže nutricionistkinja Kim Rouz.

Oprezno sa suvim voćem

Suvo voće je veoma ukusno, ali sadrži i velike količine šećera, pa čak i mala količina suvog voća može da naškodi osoba sa dijabetesom.

Ukoliko volite da jedete suvo voće, onda se držite malih količina. Rouz preporučuje urme, smokve i suve šljive jer one imaju nizak glikemijski indeks.

Smutiji i ceđeni sokovi posebno opasna kategorija

Mnogi sokovii smutiji koji se kupuju u prodavnici sadrže dodatne šećere, pa je najbolje da ih izbegavate ma koliko da izgledaju fantastično, a o ukusu i da ne govorimo.

Ako baš želite smuti, bolja opcija je da ga sami napravite i to uglavnom od povrća, a da dodate polovinu banane zbog slatkoće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading