NIJE SVEJEDNO KOJU BOROVNICU JEDETE Narodni travar otkriva da čaj od ove dve voćke deluje na bakterije kao antibiotik
Foto: Youtube/Printscreen

Šumski plodovi poput borovnica i brusnica imaju izuetna lekovita svojstva. Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar, otkrio je kako najbolje možemo da iskoristimo njihove prednosti. Napici od ovog voća pomažu kod urinarnih infekcija, odlični su za varenje i koriste se za lečenje različitih bubrežnih oboljenja.

"Divlje borovnice su mnogo sitnije, ali i mnogo ukusnije. Imaju tamnoljubičastoplavu, gotovo crnu boju i pune su tog tamnog soka zahvaljujući visokom sadržaju antocijana, tako da su izuzetno korisne, izuzetno lekovite i prava su supernamirnica u bukvalnom smislu značenja te reči", rekao je Antonijević za RTS.

U svrhu lečenja se koristi plod i list borovnice. List se sakuplja pre nego što biljka stvori plodove, posle toga gube lekovita svojstva jer sve preuzima plod. Plodovi se beru sredinom leta, uglavnom u avgustu. Mogu da se suše ili zamrzavaju. "Branje divljih borovnica je vrlo težak i mukotrpan posao, ali zato svima savetujem da bar jednom to pokušaju sami da rade, kako bi shvatili zašto je cena šumskih borovnica tako visoka", istakao je narodni travar.

Borovnice rastu uglavnom u četinarskim šumama, ima ih na Tari, Staroj planini, Kopaoniku i Torniku. Nažalost, berači često nesavesno postupaju i koriste takozvane češljeve i tako kompletno devastiraju staništa ove korisne biljke.

Čaj od brusnice i borovnice

Čaj od brusnice i borovnice preporučuje se kod infekcija bešike ili mokraćnih kanala. Pravi se tako što se u hladnu vodu stavi kašičica sušenih borovnica i kašičica sušenih brusnica, poklopi i ostavi da odstoji dva sata, još je bolje ako prenoći. Posle toga se ovaj rastvor pusti da provri, skloni sa vatre i pusti da odstoji tri do pet minuta i spreman je za upotrebu.

Nema potrebe da se napitak cedi, već je dobro pojesti i plodove. Čaj se ne preporučuje samo deci već je dobar i za odrasle, ali pošto uobičajeni čajevi za urinarne infekcije sadrže biljke koje ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje, tako da je ovaj čaj idealan upravo za njih.

"Pošto sadrži tanine, ovaj čaj je dobar i kod onih dosadnih dečjih proliva, posebno ako se ne zna uzrok. Pošto je napitak lepog ukusa, deca ga rado piju. Takođe njime može i da se ispira grlo kod upala usne duplje. Univerzalni je napitak koji pojačava i imunitet", naglasio je Momčilo Antonijević.

List borovnice je izuzetno bogat glikokininima, supstancama koje snižavaju nivo šećera u krvi, te se ovaj čaj posebno preporučuje dijabetičarima. Pošto i kopriva sadrži isto jedinjenje, uglavnom se pravi kombinacija lista borovnice i koprive uz list crnog duda, što je odlična čajna mešavina za sve koji pate od povišenog nivoa šećera u krvi. List borovnice deluje jako dobro i kod urinarnih infekcija, podstiče izbacivanje vode iz organizma, pa se koristi i za lečenje različitih bubrežnih oboljenja, a deluje jako dobro i na organe za varenje.

Brusnica

Sve vrste brusnica su puzajući zimzeleni grmovi sa gipkim granama dužine od 15 do 30 centimetara. Vrlo su otporne i izdržavaju temperature do minus 40 stepeni Celzijusa i najbolje uspevaju upravo u predelima sa hladnom klimom.

"Malo se zna, ali brusnica raste divlje i na našim planinama, posebno je mnogo ima na Staroj planini. Kao i borovnica, koristi se protiv urinarnih infekcija", objašnjava narodni travar.

Posebno je dobra i za bakterijske infekcije organa za varenje, posebno u lečenju helikobakter pilori. U tu svrhu najbolje je pomešati brusnicu sa nadzemnim delom rtanjskog čaja i u toj kombinaciji su odlične za lečenje organa za varenje. Inače, čaj od brusnice se može piti u dužem vremenskom periodu i dobar je za opšte jačanje organizma, imunitet, urinarni trakt i kardiovaskularni sistem.

"Brusnica je takođe superhrana koja može da se koristi tokom cele godine i mogu da je koriste svi", naglasio je Momčilo Antonijević. Čaj od plodova brusnice se priprema na isti način kao i mešavina sa borovnicom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading