BOLI VAS GRLO Narodni travar otkriva koju grešku svi prave kad kuvaju beli slez, samo ovako je lekovit
Foto: Youtube/Printscreen

Narodni travar Momčilo Antonijević govorio je u emisiji "Vikend na K1" o lekovitim svojstvima biljaka i tome koliko pomažu kod brojnih tegoba. Od mnogih koje imaju blagotvoran uticaj na naše zdravlje, izdvojio je kleku koja se pokazala kao veoma korisna kada je neophodno očistiti organizam od "trovanja".

Biljke koje deluju protiv kašlja

"Biljke koje deluju protiv kašlja mogu se podeliti u tri grupe. Prva grupa su biljke koje sadrže saponine i one se koriste za iskašljavanje. To su koren jagorčevine, bršljan, sladić, jaglac, senega, sapunika, sapunovac, divizma. Druga grupa su biljke koje sadrže eterična ulja, kao što je oman, anis, komorač, majčina dušica. Treća grupa su biljke koje sadrže sluzi. Tu spadaju bokvica, crni i beli slez i one se prvenstveno koriste protiv suvog kašlja, odnosno za umirivanje.

Jako je važno napomenuti kada pričamo o belom slezu je da se on priprema isključivo na hladan način. Jednu kafenu kašičicu prelijete jednom šoljom hladne vode i ostavite da stoji bar dva sata, idealno bi bilo preko noći, promešate sa vremena na vreme i procedite. Ta tečnost nema nikakav specijalan ukus, malo je sluzava, ali ukoliko to želite da podvalite detetu sipajte sa malo domaćeg sirupa od višnje ili od maline i onda to prođe kao sok", objasnio je travar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading