KO OVO OSETI KAD LEGNE MORATE ODMAH PROVERITI KRV Kako se stanje pogoršava, bolovi se javljaju noću u ovom delu tela
Foto: Pixbay

Kad dođe do skupljanja masnih naslaga ili plaka u arterijama, prvo stradaju srce, mozak, a može da nastupi i smrt. Mnogi osećaju efekte napornog i aktivnog dana tek kada odu u krevet noću. Bilo da se radi o bolu u nogama od "trčanja" ili napetosti ramena, neki simptomi mogu postati izraženiji kada se telo smiri i vi legnete da se odmorite.

Ali ako ikada primetite ovaj naizgled bezopasan simptom noću, trebalo bi da uradite test krvi. Bol u nogama noću može biti znak da imate opasno visok holesterol. Teško je utvrditi da li je holesterol povišen na osnovu simptoma.

Ali kako lipoprotein niske gustine (LDL), poznat i kao "loš holesterol", počinje da se nakuplja duž zidova krvnih sudova (izazivajući ozbiljnu bolest zvanu ateroskleroza), to na kraju dovodi do sužavanja arterija.

Ovo suženje ometa protok krvi, stvarajući stanje poznato kao bolest perifernih arterija (PAD). Gusti mišići na stopalima i nogama su prvi koji registruju ove promene i zapravo aktiviraju alarm koji upozorava na opasnu situaciju.

"U početku, kako se arterije sužavaju, bolovi se javljaju prvenstveno pri naporu, jer mišići brže ostaju bez kiseonika. Međutim, kako se stanje pogoršava, bolovi se javljaju noću, kada telo miruje", objasnio je britanski lekar Džef Foster, dodajući da se grčevi u stopalima mogu osetiti i noću.

Lekari kažu da se PAD može manifestovati tokom dana kao jak bol koji bukvalno peče, bilo gde u nozi - od zadnjice do potkolenice, i tokom hodanja.

"Ali kada se simptomi pojave noću, često se manifestuju kao grčevi u listovima, prstima, prstima, petama", kaže dr Daren Šnajder, direktor Centra za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju u Njujorku.

Šnajder kaže da se ove bolne epizode ​​obično mogu ublažiti postavljanjem nogu tako da krv teče do stopala, ali da svakako treba da uradite krvne pretrage i proverite nivo holesterola.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading