Ublažite simptome: Četiri prirodna leka za bronhitis
Foto: Shutterstock

Kratkotrajni slučajevi bronhitisa obično su uzrokovani virusnom, ređe bakterijskom infekcijom, iako mogu da budu izazvani i alergijama. Simptomi obično prolaze spontano, za desetak dana, dok hronični bronhitis, najčešće kao posledica pušenja ili aero-zagađenja, može da traje i doživotno. Ukoliko vas muči ovo stanje, cilj je da omekšate sluz u svojim grudima i da dovedete do njenog pomeranja i izbacivanja.

Inhalacija

Najdirektniji pristup vašim plućima jeste putem vazduha koji udišete, te je lečenje inhalacijom prvi korak. Udišite paru, a da biste tretman učinili efikasnijim, dodajte vodi nekoliko kapi eukaliptusa ili bora. Eukaliptus pomaže da se omekša sluz u zapušenim disajnim putevima i ima neke antibiotske osobine. Ulje bora deluje kao ekspektorans, pa će vam pomoći da "izvučete" sluz iz bronhija.

Ljuto razređuje sluz

Određena hrana i pića takođe mogu da pomognu da se sluz održava pokretnom. Jedite čili paprike, ljutu začinjenu salsu ili jela začinjena kajenskom paprikom. Ljuta hrana razređuje sluz u vašim plućima, pomažući vam da produktivnije kašljete, piše Reader's Digest. 

Što više vode

Da biste razredili sluz, pijte dosta vode - najmanje osam velikih čaša na dan. Izbegavajte alkoholna pića i ona sa kofeinom, koja izazivaju dehidraciju vašeg organizma i otežavaju izbacivanje sluzi.

Biljni čajevi

Kada imate akutni napad bronhitisa, pijete čaj od majčine dušice. Upotrebite jednu ili dve kašičice na 240 ml ključale vode i dodajte meda po ukusu. Pijte tri do četiri šolje na dan. Druge lekovite biljke koje se mogu kombinovati sa majčinom dušicom ili koristiti umesto nje jesu oman, miloduh, bokvica i anđelika. Koristite ih na isti način kao i majčinu dušicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading