Ishrana je ključ: Zaustavite dijareju prirodnim putem
Foto: Shutterstock

Djareja predstavlja brzo kretanje fekalnih materija kroz debelo crevo, zbog čega dolazi do povećanja sadržaja tečnosti ili volumena stolice, kao i češćeg pražnjenja creva i vodenastih stolica. Zbog toga je ključno izbegavati hranu koja dodatno podstiče pražnjenje creva i čini stolicu mekšom, odnosno okrenuti se načinu ishrane koji blagotvorno deluje na probavni sistem.

Ishrana koja se preporučuje u slučaju dijareje poznata je još kao BRAT ishrana (po početnim slovima reči bananas, rice, applesauce, and toast – banane, pirinač, pire od jabuka i tost), koja se primenjuje kod brojnih problema koji se tiču varenja.

Ovakva dijeta smanjuje opterećenje digestivnog trakta, daje crevima priliku da se odmore i pomaže u obnavljanju ravnoteže tečnosti i elektrolita koji su izgubljeni čestom i tečnom stolicom.

Elektroliti su odgovorni i za sprovođenje elektriciteta po telu, recimo za kontrakcije mišića, regulaciju nivoa tečnosti i pH vrednosti u organizmu, komunikaciju neurona s drugim ćelijama, proces zgrušavanja krvi i obnovu tkiva, oslobađanje hormona... Jedan od najvažnijih elektrolita je natrijum, a prate ga kalijum, hlorid, kalcijum, magnezijum i fosfor, kao najznačajniji.

Trik u BRAT ishrani jeste to što se ove namirnice sporije kreće kroz gastrointestinalni sistem, daje mu više vremena da apsorbuje hranljive materije i pomaže u smirivanju simptoma.

Tu su i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u apsorpciji tečnosti u crevima, a istovremeno sprečavaju i zatvor. Vlakna koj se nazivaju rastvorljivima se rastvaraju u vodi i pomažu u snižavanju holesterola i poboljšanju šećera u krvi, a efikasna su protiv dijareje.

Voće

Kao što je jasno po nazivu dijete, banane su jedan od najboljih izbora koje možete napraviti u svojoj ishrani u slučaju dijareje. One se vare lako, što znači da blagotvorno utiču na stomak, a odličan su izvor kalijuma, važnog elektrolita, kao i pektina.

Povrće

Ova hrana obiluje hranljivim materijama, ali se povrće teško vari kada se konzumira sirovo. Daleko je korisnije u slučaju dijareje ukoliko se oljušti, ako uklone semenke i dobro skuva, a obično se preporučuje krompir.

Veoma je važno da izbegavate brokoli, karfiol, papriku, grašak, zeleno lisnato povrće...

Žitarice

Izbegavajte nesvarljiva vlakna kao što su integralne žitarice, hleb od celog zrna i integralna peciva, orasi i semenke.

Najbolji izbor su tost i dvopek, zatim kuvane žitarice kao što su ovsene pahuljice i, naravno, nezaobilalni pirinač, koji je ušao u naziv BRAT ishrane. Običan beli pirinač se lako vari i ivezuje, što znači da pomaže u učvršćivanju stolice, idealno u pilećoj čorbi.

Mlečni proizvodi

Izbegavajte mleko i mlečne proizvode dok imate dijareju i nekoliko dana nakon što se oporavite.

Jedino čime biste mogli da se počastite jeste jedna šoljica niskomasnog jogurta sa živim ili aktivnim bakterijskim kulturama, koje će delovati probiotski na creva i ublažiti vam tegobe. Idealan je proizvod bez šećera i veštačkih zaslađivača, jer oni pogoršavaju gasove i dijareju.

Proteini

Od mesa je tokom dijareje najbolje jesti pileće belo meso, kuvano na pari, jer je u pitanju jedan od najlakše svarljivih izvora životinjskih proteina. Dopušteno je jesti i nemasnu ćuretinu, govedinu i svinjetinu, kao i ribu.

Što se tiče jaja, i ona su poznata po tome što se vare malo sporije, pa ubrzavaju oporavak od dijareje, a najbolje je jesti ih kuvana.

Pića

Obavezno pijte vodu, ali ne u velikim gutljajima jer će vrlo brzo samo proći kroz organizam i eto vas natrag u kupatilu. Pijuckajte u manjim gutljajima, ali često, kako ne biste izgubili previše tečnosti i elektrolita. Izbegavajte gazirano i pića koja sadrže šećer, kao i previše hladna i previše topla pića jer će ona sigurno dodatno stimulisati creva.

Od pomoć je i bujon od pilećih kostiju, koji nadoknađuje izgubljeni natrijum.
Izbegavjte i kafu i čajeve, jer oni mogu da pogoršaju stanje, a alkoholna pića se podrazumevaju kao zabranjena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading