PRIZNATI NAUČNIK UPOZORAVA Nepravilan unos ovih vitamina povećava rizik od raka pluća za 40 odsto
Foto: Youtube/Printscreen

Muškarci koji su uzimali velike doze vitamina B6 i B12 bili su pod povećanim rizikom od raka pluća, a veza je bila jača među pušačima, pokazalo je novo istraživanje.

Rizik od dobijanja raka pluća uzimanjem ovih vitamina u suplementima – ali ne kroz multivitamine ili hranu – povećava se za čak 30-40 odsto, a rizik je još veći kod pušača.

"Rezultati ukazuju na povezanost visoke doze ovih vitamina, pušenja i raka pluća kod muškaraca", rekao je autor studije epidemiolog Teodor Breski.

Pušači koji su šest godina uzimali visok nivo vitamina B6 utrostručili su rizik od raka pluća, u poređenju sa onima koji nisu uzimali suplemente. Što se tiče vitamina B12, rizik je četvorostruk.

Visok nivo vitamina znači da su uzimali doze B6 11 puta veće od preporučenih, a B12 u količinama 23 puta veće.

U manjim količinama, ovi vitamini učestvuju u nekoliko vitalnih procesa u telu, uključujući replikaciju DNK.

Ali mnogi suplementi se prodaju pod sloganima "podsticanja energije" i drugih nedokazanih prednosti.

"To je marketing, a ne nauka", kaže Breski.

Studija je obuhvatila 77.000 muškaraca iz Vašingtona starosti 50-76 godina, uključujući 139 slučajeva raka pluća, koji su uglavnom bili u grupi od 3.200 pušača. Samo dva pacijenta sa karcinomom pluća bila su nepušači.

Povećan rizik od raka pluća nije primećen kod žena, niti kod vitamina B9.

"Pušenje je i dalje faktor broj jedan. Ali ako ste muškarac, pušač i želite da uzimate vitamin B – prestanite da pušite", rekao je Breski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading