Jača kosti i popravlja raspoloženje: Za šta sve možete da iskoristite moringu?
Foto: Shutterstock

Moringa oleifera je prilično veliko drvo, a gotovo svi delovi drveta se jedu ili koriste kao sastojci tradicionalnih biljnih lekova. Ovo se posebno odnosi na lišće i mahune, koje se obično jedu u delovima Indije i Afrike. Listovi moringe su odličan izvor mnogih vitamina i minerala. Jedna šolja svežeg, seckanog lišća (21 gram) sadrži: proteina – 2 grama, vitamin B6 – 19 procenata dnevnih potreba, vitamin C – 12 procenata dnevnih potreba, gvožđe – 11 procenata dnevnih potreba, riboflavin (B2) – 11 procenata, vitamin A (iz beta-karotena) – 9 procenata, magnezijum – 8 procenata.

Antioksidansi su jedinjenja koja deluju protiv slobodnih radikala u telu. Visok nivo slobodnih radikala može izazvati oksidativni stres, koji je povezan sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2. Nekoliko antioksidativnih biljnih jedinjenja pronađeno je u listovima moringe, pa je zato moringa antioksidans. Pored vitamina C i beta-karotena, ovo uključuje i kvercetin, moćni antioksidans koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Tu je i hlorogena kiselina koja se takođe se nalazi u velikim količinama u kafi, a može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi posle obroka. Jedna studija na ženama otkrila je da uzimanje 1,5 kašičice (7 grama) praha lista moringe svakog dana tokom tri meseca značajno povećava nivo antioksidansa u krvi. Ekstrakt lista moringe se takođe može koristiti kao konzervans za hranu. Povećava rok trajanja mesa smanjenjem oksidacije.

Pored toga što je moringa antioksidans, nekoliko studija pokazalo da moringa može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. Međutim, većina dokaza je zasnovana na studijama na životinjama. Postoji samo nekoliko studija zasnovanih na ljudima, i uglavnom su niskog kvaliteta. Jedna studija na 30 žena pokazala je da uzimanje 1,5 kašičice (7 grama) praha lista moringe svakog dana, natašte, tokom tri meseca smanjuje nivo šećera u krvi u proseku za 13,5 procenata. Druga mala studija na šest osoba sa dijabetesom otkrila je da dodavanje 50 grama listova moringe u obrok smanjuje porast šećera u krvi za 21 procenat. Naučnici veruju da su ovi efekti uzrokovani biljnim jedinjenjima kao što su izotiocijanati.

Moringa takođe sadrži kalcijum i fosfor, koji pomažu da kosti budu zdrave i jake. Zajedno sa svojim antiinflamatornim svojstvima, ekstrakt moringe može pomoći u lečenju stanja kao što je artritis, a takođe može da izleči oštećene kosti.

Smatra se da moringa pomaže u lečenju depresije, anksioznosti i umora. Moringa ima svojstva koja poboljšavaju vid zahvaljujući visokim nivoima antioksidanata. Moringa može zaustaviti širenje retinalnih sudova, sprečiti zadebljanje kapilarnih membrana i inhibirati disfunkciju mrežnjače.

Moringa može pomoći ljudskom telu da apsorbuje više gvožđa, čime povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Smatra se da je ekstrakt biljke veoma koristan u lečenju i prevenciji anemije i bolesti srpastih ćelija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading