Muči vas utrnulost i bol u šakama? Probajte ove četiri lagane vežbe
Foto: Shutterstock

Bol u zglobovima šaka je neprijatan posebno kada je hroničan, ali ništa manje ne utiče na svakodnevno funkcionisanje ni kada se probudimo, a ruke su nam utrnule, ukočene i gotovo neupotrebljive.

Vežbe koje će pokrenuti cirkulaciju i ublažiti bol:

U prvoj vežbi, šake bolnih zglobova su paralelne. Ruke opuštene niz telo, kao i laktovi.

Šake ostaju sklopljene i spuštaju se ka dole, ka struku, a šire i zatežu se lagano samo laktovi. Ponovite vežbu 10 puta.

Druga vežba za ukočenost i bol u zglobovima:

Bilo da vam je bolan i ukočen samo jedan ili oba zgloba, uradite ovu vežbu sa obe ruke. Povijte šaku u samom zglobu koliko god možete, u obliku pačjeg kljuna.

Dlan, odnosno šaku druge ruke položite preko povijene, odnosno njenih malih zglobova, i vršite pritisak do granice bola. Ponovite za početak pet puta, dozirajte do 10, a ako vam vežba prija, uradite još jednu seriju.

Važna napomena za ovu vežbu! Lakat treba da bude u identičnom početnom položaju, nikako da se i on povija.

Okretanje bolnog zgloba ka plafonu:

Ova vežba je efikasna ne samo za poboljšanje opsega pokreta u zglobu, već i za bolju cirkulaciju u šakama, koja može da bude uzrok trnjenja i osećaja obamrlosti. Prokrvljenost će biti bolja, a samim tim bol, ukočenost i neprijatni trnci manji.

Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa treba da budu pažljive, posebno ako im je bolest u akutnoj fazi a bol intenzivan.

Držeći čvrsto prstima druge ruke mesto gde se, otprilike, opipava puls, otvaramo ka desno, tako da dlan „gleda“ na gore. Sve ove vežbe se rade po 10 puta u seriji, sa obe ruke.

Još jedna vežba za povećan opseg pokreta i bolju cirkulaciju:

Klasično kruženje zglobom sa dlanom u pesnici ili ispruženim prstima možete da radite više puta u toku dana. Evo još jedne vežbe koja će pomoći da ukočenost, bol i trenjenja, ako postoji, budu manji, da pokretljivost bude veća i da krv brže struji kroz čitave šake.

Komentari (0)

Loading