Bolno stanje koje se najčešće javlja kod sportista ili rekreativaca koji intenzivno treniraju
Foto: Shutterstock

Sindrom bolne prepone predstavlja jedan od čestih sindroma prenaprezanja kao što su teniski lakat i skakačko koleno. Karakteriše ga bol u preponi na mestu pripoja primicača buta i donjeg i kosog trbušnog zida. Može da se javi kod svih, međutim najčešće se pojavljuje kod sportista (fudbaleri, ragbisti, trkači s preponama), piše Master Physical.

SIMPTOMI

Bol u preponi prilikom trčanja i podizanja noge, hod uz stepenice, bol prilikom približavanja butina, jutarnji bol, na kraju aktivnosti usled zamora ili na početku ako mišići nisu dovoljno zagrejani. Ponekad kašljanje i kijanje povećavaju neprijatnost, kao i rotacija noge na unutra ili spolja. Bol se razvija od 30 dana do šest meseci, tako da se većina pacijenata i ne seća početka tegobe ili neke povrede.

UZROCI

Uzrok može biti povreda na mestu bola, preforsirana aktivnost mišića u tom predelu (primicači i kosi i donji trbušnjaci), te učestalo ponavljanje istog pokreta ili čak preponska kila.

DIJAGNOSTIKA

Dijagnostikuje se palpatornim i UZ pregledom ili magnetnom rezonancom. Važno je doneti pravu dijagnozu jer bol u preponi se može javiti kod drugih stanja poput problema s mokraćnim kanalima, upala limfnih čvorova ili prostate, bola u lumbalnom delu kičme.

LEČENJE

*Mirovanje i fizikalna terapija za smirivanje upalnog procesa na pripojima mišića

*Lagane vežbe mišića trupa i primicača buta ekscentričnog tipa

*Jačanje mišića stabilizatora trupa

*Istezanje i povećanje fleksibilnosti

*Ukoliko se radi o sportisti, uvežbavanje specifičnih pokreta za dati sport.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading