Blagotvorno deluje na organizam: Čaj koji poboljšava rad probave
Foto: Shutterstock

U narodnoj medicini bosiljak se koristi za lečenje brojnih bolesti, a praksa je pokazala da je najdelotvorniji kao biljka za lečenje bolesti organa za varenje kao što je gastritis, pojave gasova u crevima, protiv nadimanja, zatvora i drugih tegoba koje prate poremećaj varenja.

Jača želudac i vraća apetit

Bosiljak je dobro sredstvo za jačanje želuca i poboljšanje apetita. A da bi u ovom slučaju delovao, preporučuje se da se uzima kao začin u jelu ilikao čaj koji se pije posle jela.

Leči bolesti mokraćnog kanala

Poznat je i zbog svog diuretičnog svojstva. Bosiljak pomaže boljem izlučivanju mokraće zbog čega se preporučuje u lečenju bolesti organa za mokrenje kao što su zapaljenje bubrega i mokraćne bešike, otežano i bolno mokrenje. Ova biljka u narodnoj medicini pominje se i kao delotvorno sredstvo za urešivanje neredovone menstrucije, na primer.

Čaj od bosiljka

Ovaj čaj koristi se za lečenje bolesti organa za varenje i mokrenje, pobiljšava apetit i povećava „mlečnost“ dojilja. Potrebno je:

  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 šolja vode

Bosiljak prelijte ključalom vodom i ostavite da stoji poklopljen 15vminuta, a zatim se procedi. Pijte 2 do 3 šolje čaja dnevno i to u gutljajima. Ovaj čaj se ne zaslađuje.

Čaj protiv gasova

Koristi se protiv grčeva i gasova u stomaku.

Potrebno je:

  • 30 do 50g suvog bosiljka
  • litar vode
  • Prelijte suvi bosiljak ključalom vodom, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite. Pijte po šolju čaja samo posle glavnih obroka.

Komentari (0)

Loading