DUH IZ BOCE Evo šta je Novak Đoković popio tokom meča u Parizu
Foto: Printscreen/Twitter

Srpski teniser Novak Đoković postao je tema svetskih medija tokom mastersa u Parizu zbog snimka koji kruži društvenim mrežama, Đokovića su optužili da je uzimao nedozvoljene supstance i da su mu njegovi treneri "smućkali" trajnu kombinaciju koja izaziva povećanje pažnje.

Svojevremeno se Demijan Rejli, kolumnista uglednog britanskog nedeljnika "Spektator", "znalački" bavio temom "magičnog napitka" Novaka Đokovića, pa je na Tviteru napisao "da bi voleo da sazna šta se nalazio u flašici koju je Novak koristio".

"Veoma bih voleo da znam šta je bilo u ovoj flašici. Sigurno nije bila tečnost, a on je još gestikulirao ka svom treneru pre nego što je udahnuo nešto iz nje. Vrlo čudno", napisao je on na Tviteru.

Pitanje Novakovih napitaka kopkalo je mnoge i tokom nastupa u Australiji, na šta je on odgovorio u svom stilu. 

"Ne, ne, nije bio alkohol", uz osmeh je rekao Nole i nastavio:

"Mislim, nije bilo vino. Verovatno ste pomislili da je crno vino. Nije. To je tečnost koja mi pomaže da ne dehidriram. Neću da nazdravim alkoholom. Ne pijem ga, ne uživam u njemu. Ali, moj brat će sigurno da proba!"

Nekada su na terenu pili samo vodu, ali ti dani su prošlost. Jednostavno, pošto ne jedu "tone hrane" pre meča, a oni su sve duži, neophodno im je novo gorivo. Pored urmi, banana i raznih eneretskih gelova i pločica, mnogi piju specijalna pića čija je namena da vrate telu izgubljene elektrolite.

Ovi napici se nazivaju izotonici i nadoknađuju materije izgubljene znojenjem tokom napora. Preporučuju se za hidrataciju i drugim ljudima, a ne samo sportistima. Obično sadrže elektrolite, a glavni su kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, i to u balansu važnom da bi telo dobro funkcionisalo.

Situacije kada možete upotrebiti izotonik su slučajevi dehidratacije i preteranog znojenja, bilo zbog visokih temperatura ili proliva i povraćanja, posle tegoba izazvanih sunčanicom ili toplotnim udarom.

Izotonik možete napraviti i sami, a najprostiji recept je 10 kašičica belog šećera i pola kačičice kuhinjske soli u pola litre vode. Polovinu šećera možete zameniti glukozom, a so bi bilo dobro da bude kalijumova. Po želji, možete dodati i malo neke arome - vanilin šećera i neku kap limunovog ili pomorandžinog soka. 

Na Tviteru su se pojavili i šaljivi komentari korisnika, koji smatraju da je reč o namernom klevetanju našeg tenisera:

"To je tečnost koju je napravila srpska tajna služba. Kada ga popijete, počinjete da igrate bolji tenis. Ali to još nije postalo komercijalno".


"Duh predaka iz Kosovskog boja". 


"Ne brinite, zahvaljujući vašem videu je proveren. Otkrili su da je unutra samo vazduh".


"Kako da ne, da sigurno da je želeo da uzme neke sumnjive stvari i to na terenu pred zvaničnicima, medijima i hiljade gledalaca. Taman kada pomislite da ste sve čuli, oni će dokazati da niste u pravu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading