DISKUS HERNIJA ODLAZI I NE VRAĆA SE Domaći lek potpuno obnavlja hrskavicu, jača kičmu i otklanja bol
Foto: Printscreen

Skoro svaka odrasla osoba je barem jednom iskusila bol u leđima. Najveća zabluda kod bolova u leđima je mirovanje, naprotiv, telo treba aktivirati. Odmaranje zbog bolova u leđima se toleriše do 48 sati, sve preko toga može izazvati kontra efekat.

Ako su mišići neaktivni, to može dovesti do depresije, slabljenja samih mišića, pa čak i zgrušavanja krvi u venama nogu. Dakle, prva stvar na koju treba da obratite pažnju je redovno kretanje.

Postoje i razni prirodni lekovi koji ublažavaju, pa čak i potpuno uklanjaju bolove ove vrste. Pored nekih prirodnih pomagala, uvek je dobrodošla masaža ili nanošenje neke masti, po mogućnosti i na prirodnoj bazi.

Prirodni lekovi za bol u leđima

Glina je jedan od najboljih prirodnih lekova za ublažavanje bolova u leđima. Glina takođe odlično utiče na bolove u zglobovima. U medicini prihvataju i glinu kao veliku pomoć kod mnogih boljki. Veoma je bogat mineralnim solima, kao i aluminijumom, kalijumom, natrijumom, gvožđem, bakrom, srebrom, olovom i magnezijumom. Glina je poznata i efikasna u ublažavanju bolova vekovima.

Da biste ga primenili kao oblog, potrebno ga je kao hleb umesiti sa sirćetom i malo vode. Na sve to se dodaje malo mlevene ili sitno natrgane koprive. Ovako pripremljena smeša stavlja se u najlon, mada se može koristiti i krpa. Bolno mesto se prvo premaže maslinovim uljem, a zatim se stavlja pripremljena obloga.

Ovaj postupak treba primenjivati sedam dana zaredom kako bi bol potpuno nestao.

Kod bolova u leđima od velike pomoći će vam biti i smokve i suve šljive, od kojih možete napraviti veoma zdrav i pre svega ukusan čaj. Suve smokve, šljive i kajsije u velikoj meri podstiču regeneraciju tkiva, što čini kičmu jačom i čvršćom. Ako se od pomenutih plodova pravi čaj i redovno konzumira svako veče, pršljeni će se vremenom vratiti na svoja prirodna mesta, bez raznih terapija.


Kada napravite čaj od 5 suvih šljiva, 1 suve smokve i 1 suve kajsije, dobićete odličan prirodni lek, koji će biti više nego efikasan za bol u leđima. Navedeni broj voćaka potrebno je potopiti u vodu dok ne provri, zatim poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Nakon toga procedite i uživajte u ovom zdravom napitku.

Luk i krompir su povrće koje se svakodnevno koristi u ishrani, a sigurno je mnogo onih koji nisu znali da imaju i mnogo lekovitih efekata. Kada se spoje moći ove dve namirnice, dobićete veoma efikasne obloge koji će brzo osloboditi bolna mesta na kičmi od neprijatnih teskoba.

Krompir je prirodni lek za bolove, uglavnom u donjem delu leđa, i odličan je u smanjenju otoka. Krompir podstiče opuštanje mišića i samim tim ubrzava njihov rad, a mesto na koje deluje zadržavaće toplotu, što će u tom trenutku biti veoma prijatno za osobu koja pati od bolova.

Dok krompir obavlja svoje dužnosti, luk za to vreme u velikoj meri podstiče cirkulaciju, što će odlično uticati na samu pokretljivost. Svoje moći poseduje zbog velike količine sumpora kojim se može pohvaliti u svom sastavu. Da biste od njih napravili lek, potrebno je da ih sameljete i malo posolite. Kada se smesa dobro izmeša, nanosi se na bolno mesto u tankom sloju, zatim se prekrije sterilnom gazom i ostavi da odstoji preko noći.

Beli luk, koji je u narodu poznat kao lek za mnoge bolesti, pomoći će kod ovakvih tegoba. Beli luk se posebno preporučuje kod diskus hernije. Ovaj moćni prirodni preparat se koristi kao oblog. Na ulju je potrebno propržiti deset čena belog luka.

Ovu prženu mešavinu treba staviti kao oblog na bolna mesta na leđima. Ovu vrstu terapije je potrebno ponavljati najmanje mesec dana, svaki dan tako da oblog ostane na leđima najmanje tri sata. Beli luk je takođe veoma efikasan u kombinaciji sa mlekom.

Mešavina ove dve namirnice se pije svakodnevno, a posebno se preporučuje osobama koje boluju od išijasa.

Potrebno je zgnječiti 4 čena belog luka i dodati 200 ml mleka. Sve to ostaviti na vatri da provri, a zatim se može zasladiti medom ili nekim drugim zaslađivačem. Odličan u smanjenju bolova u leđima, ovaj lek je najbolje piti do 2 litra u jednom danu. Terapija nije vremenski ograničena, jer nema negativnih efekata, a ovaj napitak se može koristiti sve dok je po volji telu.

Koren đavolje kandže ne može se izostaviti kada je reč o bolovima u leđima. Ova biljka je više nego efikasna u ublažavanju bolova i u tu svrhu se koristi od davnina. Koliko je efikasan govori i činjenica da su neki testovi dokazali da je njegova efikasnost jednaka brufenu.

Đavolja kandža pomaže u obnavljanju hrskavice, a takođe ublažava bolove u zglobovima. Najviše se preporučuje konzumacija čaja od korena ove moćne biljke.

Piće je vrlo lako napraviti. Sve što vam treba je jedna kašičica sušenog korena đavolje kandže i 4 dcl vode. Nakon što provri, ostavite čaj na tihoj vatri da ključa još dvadesetak minuta. Nakon što se ohladi i procedi, čaj od korena đavolje kandže je spreman za upotrebu.

Da bi čaj imao najbolje rezultate, najbolje je popiti dve do tri šolje tokom dana.

Kupus, od kojeg se mogu praviti odlični oblozi, biće od velike pomoći kada je reč o bolovima u leđima. Poznata je narodna izreka da „kupus izvlači bol“, a nećemo sumnjati da je tako. Neophodno je pripremiti listove kupusa, koji su prethodno dobro oprani. Uklonite tvrde delove i oklagijom lepo istanjite listove.

Na bolno mesto prvo će se namazati maslinovo ulje, a zatim će se staviti oblog od lista kupusa. Mogu se fiksirati gazom ili običnom lanenom krpom. Oblog treba držati na bolnom mestu tri sata ujutru, a isto toliko popodne. Ovu prirodnu terapiju preporučuju šest dana, nakon čega treba napraviti pauzu od mesec dana i ponoviti.

Kupus se takođe može kombinovati sa glinom kako bi bio još efikasniji u ublažavanju bolova. U veliku posudu potrebno je staviti pola kg gline u prahu, dodati 1 litar mineralne vode i mešati dok se ne dobije homogena smesa. U dobijenu masu dodajte tri kašike jabukovog sirćeta i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Nakon određenog vremena, dobijena smeša je spremna za upotrebu. Nanesite na bolna mesta, pa preko poređajte listove efektnog kupusa i zavežite krpom ili gazom. Ovako pripremljen oblog od kupusa i gline ostaviti na bolnom mestu 12 sati.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading