OBRATITE PAŽNJU, MOŽE BITI OPASNO Lekovi za gorušicu povećavaju rizik za rak želuca
Foto: printscreen/tvprva

Zbog čega nastaje nelagodna kiselina u želucu uzrokovana gastritisom - pogotovo nakon jela? Neki ljudi zbog ove bolesti i bolova u želucu muče pravu muku, te teško mogu i da zaspe.

O tome kako gastritis nastaje, ali i kako se otklanja u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji govorio je doktor Vladimir Sinicki, specijalista radiologije.

"Čak 90 odsto odraslih ljudi u Srbiji ima neki oblik gastritisa. On, kao i čir želuca i dvanaestopalačnog creva su najčešća psihosomatska oboljenja, zbog toga što je glavni uzrok dugotrajni stres", objasnio je doktor. On je dodao da se pacijenti obično žale na gornje predele stomaka, koje opisuju kao žarenje i peckanje, a koje je propraćeno i mučninom, gađenjem, gorušicom, nadimanjem stomaka i podrigivanjem.

Pored svakodnevnog stresa, još jedan od uzroka nastanka ovih tegoba jeste heliko bakterija (Helicobacter pylori). Takođe, preterano konzumiranje začinjene hrane, alkohola i kafe na prazan želudac može da dovede do gastritisa. Pored ovih poznatih uzroka, doktor je i naveo da dugotrajna upotreba lekova - najčešće onih koji su namenjeni za bolove poput brufena, diklofena i aspirina, mogu da nadraže želudac. 

"Kada primetite da vam se nakon unosa ovih namirnca javlja podrigivanje, nadimanje i bolovi u stomaku, onda treba da se javite lekaru i uradite biorezonantni skener", savetovao je doktor Sinicki.

Ali šta najviše pomaže kod gastritisa?

Izbegavajte sve vrste luka, jer oni dodatno iritiraju želudac, dok soda bikarbona smanjuje kiselinu u želucu, ali samo privremeno. Ukoliko vam gore navedeni simptomi nakon izvesnog vremena ne prolaze, svavako je odlazak kod lekara najbolje rešenje.

Lekovi za gorušicu koji se izdaju na recept povećavaju rizik od raka želuca za čak dva puta, kako se navodi u članku objavljenom u Dejli Mejlu.

Istraživači sa Univerziteta u Londonu su posmatranjem došli do otkrića da osobe koje koriste inhibitore u vidu protonske pumpe (PPI) za tretiranje hronične gorušice čak i tokom preporučenog trajanja terapije od dve nedelje udvostručuju svoje šanse da obole od karcinoma tokom narednih godina, za razliku od onih koji ih ne koriste.

Štaviše, osobe koje te lekove koriste tokom godinu dana imaju pet puta više šanse da dobiju karcinom, dok oni koji ih koriste tri godine imaju osam puta veći rizik od karcinoma.

U sklopu studije su istraživači posmatrali više od 63 000 pacijenata tokom prosečnog perioda od 7,5 godina. Oni su izračunali da na svakih 10 000 osoba koji uzimaju PPI, oko osmoro njih će oboleti od raka želuca, što je četiri puta više nego u slučaju da niko nije uzimao te lekove.

Pošto su PPI lekovi prvi put licencirani u Velikoj Britaniji pre 28 godina, stopa raka jednjaka broji oko 15 000 novih dijagnoza svake godine. Po podacima Istraživanja karcinoma u Velikoj Britaniji, slučajevi raka jednjaka su se povećali za šest odsto od ranih devedesetih. Pored rizika od karcinoma, PPI se takođe vezuju za povećan rizik od šloga, smanjen broj spermatozoida, povišen rizik od otkazivanja bubrega i fraktura kuka.

U engleskoj se svakodnevno prepisuje oko 55 miliona PPI lekova za tretiranje hronične gorušice. Međutim, kao i svaki drugi lekovi na recept, PPI imaju nuspojave, naročito kod pacijenata koji ih koriste mesecima ili godinama, umesto preporučenog maksimuma, od dve do četiri nedelje. PPI funkcionišu tako što blokiraju otpuštanje stomačne kiseline ćelijama koje se nazivaju protonske pumpe, u zaštitnom sloju želuca.

Postoje razni prirodni lekovi za olakšavanje gorušice kao što su:

Žvakaća guma

Ispijanje čaše vode

Menjanje položaja tela, stajanje ispravno nakon obroka, spavanje na boku i uzdizanje glave i gornjeg dela tela u ležećem položaju

Vežbe dubokog disanja

Izbegavanje namirnica koje prouzrokuju gorušicu

Konzumiranje namirnica bogatih proteinom

Gubitak na težini i konzumiranje manjih obroka

Ostavljanje cigareta

Ispijanje rastvora sode bikarbone u manjim gutljajima

Ispijanje čaja od morača ili kamilice

Dodavanje mešavine od kašičice meda i kašičice jabukovog sirćeta u čašu tople vode, koju treba ispiti 30 minuta pre jela

Dodavanje začinskog bilja poput mente, mirođije, kima, rena, kumina , lovora, morača, estragona i mažurana

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading