SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA  Naučnici tvrde da ova 2 mlečna proizvoda najbolje regulišu šećer u krvi
Foto: Shutterstock

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi bilo dobro da povedete računa da mlečni proizvodi postanu deo vaše redovne dijete. Prema Vasantiju Maliku, naučniku za istraživanje ishrane sa Harvarda: „Mlečni proizvodi nisu neophodni u ishrani za optimalno zdravlje, ali za mnoge ljude, to je najlakši način da dobiju kalcijum, vitamin D i proteine koji su im potrebni za pravilno funkcionisanje srca, mišića i kostiju.”

Povrh toga, ispostavilo se da određeni mlečni proizvodi, kao što su mleko i jogurt, takođe mogu pomoći u prevenciji dijabetesa.

U studiji objavljenoj u žurnalu Diabetes Care naučnici su istraživali vezu između dijabetesa i hrane životinjskog porekla kao što su razne vrste mesa, riba, mlečni proizvodi i jaja.

Dobijeni rezultati su pokazali da iako je meso povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, čini se da neki mlečni proizvodi smanjuju rizik dobijanja ove bolesti. Na primer, svakodnevno konzumiranje oko 200 ml mleka sa manjim sadržajem masti smanjuje rizik od dijabetesa za 10%, a jogurta za 6%. Punomasni mlečni proizvodi i sir, s druge strane, uopšte ne menjaju rizik oboljevanja od dijabetesa.

„Studija je analizirala veliku količinu podataka, tako da bih njene nalaze smatrao konkluzivnim“, kaže dijetetičar D.J. Mazoni i dodaje: „Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, kao što je jogurt, sadrže korisne probiotike koji mogu da optimizuju funkcionisanje creva.“

Osim toga, Mazoni objašnjava da su „mlečni proizvodi i jogurt bogati proteinima, što pomaže u regulaciji naglog rasta šećera u krvi nakon obroka“. Navodeći primer, Mazoni kaže da će „neko ko jede samo hleb imati veći nivo šećera u krvi posle obroka nego neko ko jede hleb i jogurt.“

Kada je reč o tome koliko mlečnih proizvoda bi trebalo da konzumirate redovno da biste imali koristi od njih, Mazoni ističe da „studija sugeriše da je 200 ml mleka ili 100 ml(g) jogurta dnevno povezano sa najvećim smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading