KOSA OPADA, STALNO STE UMORNI, OSEĆATE SLABOST Sigurno patite od nedostatka ovog minerala
Foto: Shutterstock

Gubitak kose, umor i slabost mišića prvi su znaci da vam nedostaje selen... Selen je mineral koji je organizmu potreban u tragovima, ali bez njega važni procesi vezani za naš metabolizam i opšte zdravlje ne mogu se normalno odvijati.

Neophodan je za pravilno funkcionisanje imunog sistema, a od njega zavisi i pravilan rad štitne žlezde. Nedostatak selena može biti povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima, neplodnošću i kognitivnim padom.

Trenutno se istražuje moguća uloga selena u lečenju nekih vrsta raka. Da li će selena biti dovoljno u hrani zavisi, pre svega, od toga da li ga ima dovoljno u zemljištu u regionu gde živite i gde se uglavnom hrani.

Ako je to slučaj, onda ćete selen naći u zelenom povrću, pečurkama, semenkama, kao i u piletini i ribi koja se tamo uzgaja. Ako ga nemate, većina stručnjaka savetuje uzimanje dodatka selena.

Pored oslabljenog imunološkog sistema, nedostatak selena možete primetiti ako vam kosa opada, stalno ste umorni i osećate slabost u mišićima. Parovima sa problemima plodnosti često se savetuje da povećaju unos selena.

Komentari (0)

Loading