SIMPTOMI SRČANIH OBOLJENJA VIDE SE NA LICU Ako imate ovakve usne, odmah se javite kardiologu
Foto: Shutterstock

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti i među muškarcima i među ženama u svetu. Ipak, mnogi nisu svesni nekih suptilnih znakova kardiovaskularnih bolesti, a posebno ako su urođene, i koje mogu da se jave u različitim oblicima. Stručnjaci su ukazali na jedan sasvim iznenađujući simptom koji se javlja na usnama.

U većini slučajeva urođene srčane bolesti se otkrivaju prenatalno ili ubrzo nakon porođaja. Naravno, postoje i osobe kod kojih znaci bolesti izostanu i otkriju se tek u odraslom dobu, ističu stručnjaci Klinike Mejo. Odrasle osobe koje imaju urođena srčana oboljenja mogu da razviju niz potencijalno ozbiljnih komplikacija, čak i nakon lečenja. To može da uključuje aritmiju (nepravilan rad srca), infekciju srca, moždani udar, srčanu insuficijenciju ili plućnu hipertenziju.

Simptom na usnama

Neke osobe sa srčanim oboljenjima razvijaju cijanozu ili cijanotičnu urođenu srčanu bolest (CCHD). To znači da njihov srčani defekt ili defekti smanjuju količinu kiseonika koji se isporučuje ostatku tela. Kada se to dogodi, kod mnogih će usne dobiti plavičastu nijansu, što je rezultat smanjenog kiseonika u crvenim krvnim zrncima. Takođe, ovakva promena može da se primeti i na koži ili noktima, sugerišu stručnjaci Klinike Mejo.

Postoji još nekoliko znakova urođene srčane bolesti koje ukazuju da vam je zdravlje ugroženo: nepravilan srčani ritam, bol u grudima, kratak dah, otok (edem) u tkivu ili organima i izražen osećaj iscrpljenosti prilikom fizičke kativnosti.

Komentari (0)

Loading