KORISTILE SU GA NAŠE PRABAKE Stari prirodni antibiotik, pomaže kod gripa, prehlade i za jačanje imuniteta
Rina

Trenutno vlada sezona gripa i prehlada, suočavamo se sa padom imuniteta koji čini naše telo neotpornim na negativne spoljne stimulanse. Kako biste ojačali imunitet i poboljšali zdravlje, možete primeniti stare i proverene lekove, a jedan od njih priznat je i u alternativnoj i zvaničnoj medicini.

Naše bake i prabake su smatrale da je proplis jedan od neverovatnih proizvoda za zdravlje koje nam je podarila majka priroda. Tradicionalno se u medicini raznih kultura koristi preko 2000 godina, a nastaje tako što pčele njime oblaću svoju košnicu i na taj način je dezinfikuju. Kao dragocen proizvod pčela, propolis je dragoceno sredstvo u mnogim kućnim apotekama, posebno akda je reč o jačanju imuniteta i sprečavanju prehlade i gripa.

Propolis ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično dejstvo, antiseptično, anestetičko i antioksidativno dejstvo. Primenjuje se u lečenju prhlade i gripa, kao i za preventivu kod upala uva, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva. Mnogi propolis nazivaju i moćnim prirodnim antibiotikom.

Upotreba propolisa

Propolis se može kupiti u vidu spreja, kapi, tableta, ima ga u apotekama i biljnim apotekama, ali ga možete kupiti i kod vašeg snadbevača medom u koga imate poverenja i znate da je propolis pravi, prirodan, kvalitetan.

Kako se propolis koristi u prevenciji i kao pomoć kod lečenja gripa? Najčešće se upotrebljava preko kapi, tako što se sipaju u čašu vode ili na kocku šećera ili kašičicu meda. Na primer, 10 odsto visoko prečišćeni extrakt propolisa, sipa se 10 kapi u malo vode i pije se jednom do tri puta dnevno, u zavisnosti od primene.

Važno je da propolis ne smete da se zagrevate na više od 50 stepeni Celzijusovih, jer to ugrožava njegova lekovita svojstva. Takođe, osobe koje su alergične na pčelinje proizvode ne smeju da konzumiraju propolis. Preporučuje se da se pre upotrebe propolisa konsultujete i sa svojim lekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje i može vam dati jasne instrukcije kada je reč o doziranju.

Postoji još jedan stari recept za upotrebu propolisa koji podrazumeva da pomešate puter i propolis u razmeri 1:1. Smesu ohladite i čuvajte u frižideru u staklenoj posudi. Uzimajte po jednu kafenu kašičicu jednom dnevno pola sata pre jela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading