KOLIKO ČESTO JEDETE PAPRIKE? Kada saznate koliko su dobre za zdravlje, uvrstićete ih u svakodnevnu ishranu
Foto: Shutterstock

Od svestrane paprike se mogu napraviti najrazličitija ukusna jela; od osvežavajuće salate sa narezanom sirovom paprikom, preko priloga od zapečene paprike ili glavnog jela od punjene.

Osim što je vrlo ukusna, poznato je i da je puna zdravstvenih prednosti.

Probava

Sve vrste paprike imaju puno vlakana, gvožđa i folne kiseline, koji podstiču zdravlje creva, kardiovaskularnog sustava i prirodnu detoksikaciju.

Srce

Paprika je, opet bez obzira na boju, izvrstan izvor A vitamina i kalijuma, koji snižavanjem krvnog pritiska pomaže u održavanju zdravlja srca, bori se protiv nadutosti stomaka tako što smanjuje zadržavanje vode.

Vid

Ovo zdravo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprečava mišićne degeneracije.

Crvena paprika je takođe bogata i vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sastava.

Žuta i narandžasta paprika sadrži beta-karoten, antioksidativni oblik A vitamina, C vitamin i kalijum.

Koža

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao "vranina stopala", odnosno "linije osmeha", a gore pomenuti antioksidansi se takođe bore protiv starenja i slobodnih radikala.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading