NAZIVAJU GA KRALJEM ZAČINA Koristi se kao lek za vid, depresiju, bolove i grčeve
Foto: Shutterstock

Britanska studija je dokazala da šafran uspešno preokreće gubitak vida kod starijih ljudi. Učesnici ovih studija bili su penzioneri, starija populacija sa slabim vidom. Njihov vid se značajno poboljšao nakon konzumiranja šafrana.

U moru lekovitog bilja, mirisa i ukusa koje je Bog stvorio planetu za čoveka, ističe se šafran, začin koji mnogi nazivaju kraljem svih začina. Njegova lekovita svojstva zabeležena su u najranijim medicinskim knjigama sveta, a mnoga svedočenja govore o njegovim neverovatnim lekovitim svojstvima.

Neki su ga koristili da spreče širenje raka, dok su drugi jednostavno prestali da nose naočare, a treći su svedočili o njegovim veoma moćnim antidepresivnim svojstvima. Sve u svemu, sve se više govori o Božijem leku, šafranu, čija lekovita svojstva svakim danom postaju sve popularnija.

Šafran se nekada koristio kao lek protiv žutice, za lečenje kuge, malih boginja i malih boginja. Takođe se koristio protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u stomaku i bolesti bubrega, kao i predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu naći u šafranu imaju antikancerogena, antimutaciona i imunomodulatorna svojstva. Na ova svojstva šafrana ukazuju istraživanja sprovedena u saradnji sa savremenom medicinom, a postoje i neka istraživanja o farmakološkom dejstvu na maligne tumore gde je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110 odsto.

Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutrališe oksidaciono dejstvo slobodnih radikala do 65%, što znači da šafran može delovati i kao antioksidans.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading