NIJE ZA SVAKOGA Mislite da je zdrav doručak, a on uništava creva, izaziva upale i goji
Foto: Shutterstock

Za ove žitarice svi veruju da su najbolja opcija za doručak, ali to nije potpuna istina. Sve zavisi od količine i grupe ljudi koja ih jede, a evo u čemu je razlika.

Ovas, odnosno kaša od ovih žitarica, svrstava se u jedne od najzdarvijih opcija za doručak, ali stručnjaci napominju da ova hrana nije za svakoga. Iako generalno pogoduje organizmu i pomaže probavu i podstiče metabolizam, ova namirnica se ne preporučuje baš svakome.

Gastroenterolog Natalija Sljunjaeva istakla je da je ovsena kaša izuzetno kalorična i da se nikako ne preporučuje osobama koje su gojazne.

Osim toga, ovu žitaricu ne smeju da jedu oni koji boluju od celijakije, odnosno koji su intolerantni na gluten, a u njenom sastavu se nalazi i teško svarljiva supstanca prolamin. Ona podstiče upale u gornjem delu gastrointestinalnog trakta.

"Instant pahuljice su posebno štetne za probavni trakt. Takva hrana sadrži malo korisnih vlakana i puno skroba koji, kad dospe u stomak, pretvara se u šećer. Posledica je skok glukoze u krvi  i taloženje masnih naslaga", kaže gastroenterolog.

Ovsene pahuljice takođe ne bi trebalo da jedu osobe koje imaju problema sa bubrezima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading