PRIRODNA ZAMENA ZA ASPIRIN PO RECEPTU SRPSKOG TRAVARA Ublažava bol, upale, a leči dijabetes i razređuje krv
Foto: Youtube/Printscreen

Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča Zoran Jelenković, ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem lekovitog bilja.

Evo šta sve borovnice sadrže:

- Plavi i ljubičasti pigmenti, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju lomljivost kapilara, neutrališu slobodne radikale, sprečavaju uništavanje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja. Naučnici veruju da borovnice mogu usporiti proces gubitka pamćenja izazvanog godinama i opadanjem motoričkih sposobnosti.

– Vitamini C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže radu digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetni holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL). – katehin, koji aktivira gen za sagorevanje masti u masnim ćelijama stomaka. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovno uzimanje katehina povećava gubitak masti na stomaku za 77 procenata.

– Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija. – Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Čaj leči dijabetes

Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare, objašnjava Zoran. Pravi se od osušenih vrhova mladih grana u cvetu, a na njima ima smole.

Grane se suše na promaji, na tamnom mestu, a proces traje 15 dana. Osušeni plodovi borovnice zadržavaju sva svoja sveža svojstva ako se proces sušenja odvija pravilno, odnosno na temperaturi do 40 stepeni.

Zamrznuta je jednako dobra, a da bi se očuvala svojstva ne sme se duboko zamrznuti. Kada se ovako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading