NE DAJTE DA VAS LAŽU Dr Vujčić tvrdi da zdrava hrana ne postoji, a ovo ulje je najveća prevara

alo.rs/S.Ć. | Žena 11.08.2022 19:11

Ko proizvodi zdravu hranu? Niko, jer je to danas prosto nemoguće. Sada možemo da pređemo na realnost. Ko pravi manje zagađenu hranu od ostalih? Pre svega, seljaci

Foto: Printscreen/RTS

Dr Zoran Vujčić razbio je mitove o ishrani u koje mnogi veruju! On tvrdi da zdrava hrana gotovo ne postoji, da je beli šećer zdraviji od žutog, a evo zašto kaže da je himalajska so prevara decenije.

Jedan od naših najcenjenijih stručnjaka u oblasti hrane, dr Zoran Vujčić je profesor na katedri za biohemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu, a govorio je o raznim mitovima vezanim za hranu.

"Svi pričaju o hrani. Često potpune besmislice. U tome prednjače 'inovativni' novinari, koji znaju šta je čudesna hrana, kako i koje bolesti leči, šta ne bi trebalo jesti (ali nikada i zašto), koja hrana ne sme da se podgreva (uz netačna objašnjenja)", tvrdi on.

"Ljudi koji se ne bave hemijom hrane ili bezbednošću hrane (na celom putu od proizvodnje do trpeze) imaju pravo da znaju da je hrana loša, da razne vlade izbacuju hranu iz svojih država, a da ona čudom završava kod nas", rekao je prof. Vujčić jednom prilikom za Kurir.

Šta je zapravo zdrava ishrana?

"Biću objektivan – nema je. Kako bi i mogla da se pravi zdrava hrana kada su i voda i vazduh zagađeni. Tu i tamo nešto što se proizvede na Zlataru ili nekom selu u Srbiji do koga ne stiže saobraćaj je sigurno zdravo. Čim se umeša industrijska proizvodnja hrane, menja se sve. Hemija zaštite bilja daje veće prinose, prskanje sprečava gubitke. Na umanjeni kvalitet utiče i ranije branje i voća i povrća, upotreba plastenika", tvrdi profesor.

"Ko proizvodi zdravu hranu? Niko, jer je to danas prosto nemoguće. Sada možemo da pređemo na realnost. Ko pravi manje zagađenu hranu od ostalih? Pre svega, seljaci. Onda poneko ko se reklamira da ima 'organsku' hranu. Ostali prave za tržište, za profit", kazao je profesor.

Ulja su posebna tema. Na tržištu ih ima raznih. Koja su dobra ulja za pripremanje hrane?

"Problem s uljima je kompleksan, jer se danas često prave i u naučnim krugovima površna istraživanja, kada se analizira jedan od uticaja hrane na zdravlje.

Objektivno bi trebalo proveravati uticaj ulja na zdravlje u dugom vremenskom periodu u kontrolisanim uslovima (svi rade i žive na isti način) na potpuno istoj grupi ljudi da bi bila zadovoljena prava naučno-statistička analiza. Ovako neki popularni doktori proglase kokosovo ulje lekovitim i eto gomile problema. Zatim proglase ulje od semenki grožđica, pa laneno itd.", kazao je profesor.

Expand player
Pogledajte više