HIDRATACIJA VOĆEM I POVRĆEM Krastavac ima veći sadržaj vode od bilo koje druge namirnice
Foto: Shutterstock

Deo vode, oko 20 odsto, naše telo dobija putem hrane koju jedemo, dok je ostatak važno uneti kroz vodu i napitke.

Ako ste ljubitelji kafe i zelenog čaja, imajte na umu da je reč o napicima sa kofeinom, koji dodatno dehidrira organizam, što znači da tokom leta ne bi trebalo piti više od šolje kafe dnevno.

Uz to možete piti sokove, a apsolutnu prednost dajte limunadi, koja, osim što osvežava, pomaže da poboljšate svoj imunosistem, pročistite organizam i hidrirate se.

Zamena za vodu

Voće i povrće bogato je vodom, ali sadrži i vitamine, minerale i druge hranljive materije. Redovna konzumacija ovih namirnica pomaže organizmu da održi optimalan nivo tečnosti i blagotvorno utiče na kompletno stanje organizma, pošto reguliše rad kardiovaskularnog sistema, organa za varenje, kao i rad imunosistema.

Krastavac ima veći sadržaj vode od bilo koje druge namirnice, čak 95 odsto, bogat je vitaminom C i ima povoljan odnos natrijuma i kalijuma, što sprečava zadržavanje vode u organizmu.

Možete ga jesti u salati, ali i kao svežu zdravu grickalicu iseckanog na štapiće.

Lubenica ima sličan procenat vode kao krastavac, pa ukoliko pojedete veliku porciju lubenice, možete obezbediti trećinu dnevnih potreba za vodom. Takođe, obiluje vitaminom C i čisti organizam od toksina.

Pasulj je izvanredan jer ima izbalansiran odnos ugljenih hidrata i proteina.

Da li ste znali da jedna šolja kuvanog pasulja zamenjuje pola čaše vode?

Breskve, nektarine i dinje veoma su vodene i odlično nadoknađuju elektrolite koje gubimo znojenjem, pošto su bogate kalijumom. Ovo voće pomaže u regulaciji pulsa i cirkulacije, jer kalijum i natrijum utiču na održavanje nivoa tečnosti u organizmu.

Celer je povrće koje će vam takođe pomoći da nadoknadite elektrolite koje ste izgubili usled fizičke aktivnosti i znojenja. Celer sadrži 75 odsto vode, ima puno vlakana, ali i kalijuma i natrijuma. Osvežavajuće salate i napici od celera savršen su izbor za letnje dane.

Jabuke uvek možete naći na beogradskim pijacama, jer se u Srbiji uspešno gaje brojne sorte ovog izuzetno zdravog voća. Kada pojedete jabuku srednje veličine, to je isto kao da ste popili pola čaše vode. Pri tome ste u organizam uneli i druge zdrave materije - glukozu, fruktozu, ugljene hidrate, kalijum i brojne vitamine.

Paradajz sadrži oko 93 odsto vode, a izuzetno je bogat likopenom, značajnim antioksidansom.

Zelena paprika je bogata vodom, vitaminima i antioksidansima, ovo je namirnica koju tokom leta što više treba da uključite u ishranu.

Brokoli i karfiol su izuzetno bogati vodom, zato ih što češće treba konzumirati. Pored toga, brokoli sadrži izotiocijanat, koji štiti naše ćelije, dok karfiol predstavlja odličan izvor vlakana, ali i vitamina.

Bez masne hrane

Od bobičastog voća, kome je upravo sezona, najviše vode imaju maline i trešnje. Pri tome samo 100 grama malina podmiriće dnevnu potrebu organizma za vitaminom C.

Očekujemo vas na beogradskim pijacama, gde se svakodnevno možete snabdeti svežim lokalno gajenim voćem i povrćem, koje je najbolji izbor hrane tokom leta.

Lako je svarljivo i često sadrži mnogo vode. Sve ove namirnice mogu poboljšati zdravstveno stanje vašeg organizma i dodatno ga hidrirati. Salate i druga jela bogata sezonskim plodovima pružiće vam osećaj lakoće. Potrudite se da tokom leta konzumirate nemasnu hranu, naročito nemasno meso, kao što su piletina, ćuretina i riba.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading