lubenica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Hrani i leči

Samo jedna veća šolja kockica lubenice obezbediće oko 25 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i 11 odsto preporučene doze vitamina A.

Tu su još i značajne količine vitamina B grupe, posebno B1 i B6, a ovo voće može da se pohvali i visokim nivoom kalijuma i magnezijuma, minerala poznatih po tome što pomažu u regulaciji krvnog pritiska.

Likopen i beta-karoten, koji lubenici daju lepu crvenu boju, takođe pozitivno deluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a najnovija istraživanja pokazuju da likopen poboljšava zdravlje i čvrstinu kostiju.

Takođe, oba nutrijenta štite kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka, što je posebno korisno tokom leta.

Visok sadržaj vode, i do 92 odsto, čini je odličnim diuretikom koji stimuliše rad bubrega, što dovodi do izbacivanja toksina iz organizma.
Za osobe sa slabim libidom lubenica je savršen dar prirode.

Naime, ovo voće sadrži fitohemikaliju citrulin, koja ima svojstvo opuštanja krvnih sudova, čime indirektno utiče na s***u želju.

Osim toga, citrulin suzbija taloženje masnoće u telu, što je idealno u borbi protiv celulita i masnih naslaga.

Kora i semenke

Kod lubenice je čak lekovita i kora. S obzirom na to da nije ukusna za jelo, a obiluje vitaminima i mineralima, savet je da se sitno nasecka i doda u salate od tunjevine ili piletine.

Naravno, uvek možete da napravite slatko.

Semenke lubenice, koje se takođe uglavnom bacaju, mogu da se jedu.

U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice, a možete da skuvate i čaj. Smatra se da pogoduju očuvanju zdravlja bubrega.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading