SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA Ovo voće kao infuzija reguliše krvni pritisak i elektrolite u telu
Foto: Shutterstock

Osobe sa visokim krvnim pritiskom su potencijalno izložene rizuku od dodatnih zdravstvenih problema poput bubrega, srca i moždanog udara. Postoje prirodni načini pomoću kojih se može sniziti pritisak, a to svakako uključuje ishranu i kretanje.

Jedno voće, koje ima najviše minerala i vitamina, najbolje je za snižavanje, smatraju dijatetičari. U pitanju su banane koje su bogate kalijumom, a kalijum smanjuje uticaj viška soli na telo.

Ako pojedete malu bananu, možete da unesete oko 422 miligrama kalijuma, što je oko 9 odsto vašeg preporučenog unosa. Ta navika će vam pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti. Osim toga, banane su odlične za ravnotežu tečnosti i elektrolita u telu.

Ako trenirate, poželjno je da nakon treninga pojedete bananu, jer opušta umorne mišiće i ublažava potencijalne grčeve.

"Postoji mnogo načina da ih uključite u svoju ishranu. Banane mogu da se stave u smuti, dodaju u žitarice ili jogurt ili jednostavno da ih jedete takve kakve jesu", kaže dijatetičarka Britani Dan.

Banane su dobar izvor nekoliko vitamina i minerala, posebno kalijuma, vitamina B6 i vitamina C.

Kalijum - banane su dobar izvor kalijuma. Dijeta bogata kalijumom može smanjiti krvni pritisak kod ljudi sa povišenim nivoima i koristi zdravlju srca.

Vitamin B6 - banane sadrže puno vitamina B6 . Jedna banana srednje veličine može da obezbedi do 33% dnevne vrednosti (DV) ovog vitamina.
Vitamin C - kao i većina voća, banane su dobar izvor vitamina C.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading