OVO JE NAPITAK KOJI BLAGOTVORNO DELUJE NA CEO ORGANIZAM Evo šta će se dogoditi ukoliko 12 nedelja pijete sok od BOROVNICE
Pixbay

Ispijanje samo 30 ml sveže ceđenog soka od borovnice dnevno može poboljšati funkcionalnost mozga kod starijih ljudi, kažu nova istraživanja Univerziteta Ekseter iz Britanije.

Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima starim između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili sveži sok borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im je mozak u određenim situacijama brže reagovao zahvaljujući novoj navici, prenosi Biznis insajder.

"Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedelja svakodnevno, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i poboljšati kognitivne funkcije i to na zdrav način", kaže Džoana Bautel sa Univerziteta Ekseter.

Borovnica spada u šumsko voće.Ima bobičaste plodove tamno ljubičaste boje, ova boja potiče od grupe antioksidansa koji se nazivaju antocijani, jedinjenja zbog kojih ova biljka ima tako blagotvoran efekat na zdravlje.

Borovnica je biljka koja sadrži malo kalorija, a sa druge strane predstavlja veoma dobar izvor hranljivih materija pa se preporučuje i osobama koje planiraju da izgube višak kilograma.Naime, plodovi borovnice su odličan izvor raznih minerala, vitamina, biljnih pigmenata i flavonoida, a svi oni imaju pozitivan efekat na zdravlje.

Osim u očuvanju kognitivnih fukncija mozga i kod mršavljenja, redovna upotreba borovnica ili soka je dobra i iz sledećih razloga:

Danas se borovnica često predstavlja kao prirodno sredstvo za poboljšanje vida, naročito kada je u pitanju noćno slepilo koje može biti uzrokovano nedostatkom vitamina A. Ovaj uticaj borovnice na zdravlje vida uočen je sasvim slučajno kod britanskih vojnih pilota za vreme Drugog svetskog rata koji su zbog nedostatka drugih namirnica konzumirali velike količine džema od borovnica koji su imali u zalihama.

Takođe, borovnica predstavlja korisno sredstvo za prevenciju i ublažavanje raznih degenerativnih bolesti mrežnjače, kao sto je mrena koja se javlja kod starijih osoba.

Jači imuni sistem

Borovnice imaju najveću količinu antioksidanata i pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u telo preko pesticida ili dima.

Poguduju dijabetičarima

Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana mogu da dovedu do značajnog poboljšanja.

Pomoć urinarnom traktu

Borovnice, kao i brusnice sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading