Mineral života: Ovih pet namirnica obavezno uključite u ishranu jer obiluju magnezijumom
Foto: Shutterstock


Uključen je u stotine hemijskih reakcija u našem telu i pomaže nam da održimo dobro zdravlje, ali mnogi ljudi ne dostižu referentni dnevni unos od 400 miligrama.

Ipak, svoje dnevne potrebe lako možete zadovoljiti jedući hranu bogatu magnezijumom. Za vas smo pripremili pet namirnica koje obiluju ovim mineralom.

1. Crna čokolada

Crna čokolada veoma je bogata magnezijumom, gvožđem, bakrom i manganom i sadrži probiotička vlakna koja hrane zdrave crevne bakterije.

Štaviše, puna je korisnih antioksidansa. Crna čokolada je posebno korisna za zdravlje srca, jer sadrži flavanole, koji su moćna antioksidativna jedinjenja, koja sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola.

2. Orah

Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, orasi pospešuju moždane funkcije, ali i detoksikaciju u telu. Sadrže dva puta više antioksidanasa nego bilo koje drugo koštunjavo voće. Osim magnezijumom, bogati su i kalijumom, gvožđem, vitaminima B i C.

3.  Tofu

U 65 grama tofua nalazi se 37 miligrama magnezijuma, a ista količina ovog vegetarijanskog izvora proteina zadovoljava 43 posto dnevnih potreba za kalcijumom.

4. Banane

Jedna banana sadrži oko 22 miligrama magnezijuma. U bananama ima i kalijuma koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Zrele banane imaju više šećera i ugljenih hidrata od većine drugog voća, tako da možda nisu pogodne za osobe sa dijabetesom.

5. Semenke bundeve

U 30 grama semenki bundeve nalazi se oko 74 miligrama magnezijuma. Dobar su izvor i vlakana, mononezasićenih masnoća dobrih za srce, a ne manjka im ni proteina. Zbog vlakana i proteina semenke bundeve odlična su grickalica za sve koji žele da smršaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
gordana

14.06.2022 11:01

Tofu je preukusan delikates i s obzirom na zahtevan proces proizvodnje zasluzuje visoku cenu.