Otečene noge su problem mnogih žena: Oblog od kantariona i breze je idealno prirodno rešenje
Foto: Shutterstock

Osim letnjih vrućina, ovaj veoma rasprostranjen problem mogu da uzrokuju umor, dugo stajanje, hodanje ili sedenje sa prekrštenim nogama, preterana upotreba soli u ishrani, trudnoća, gojaznost, PMS, fizički napor.

Takođe, otečene noge mogu biti posledica bolesti srca, jetre, bubrega, ali i proširenih vena, te bakterijskih ili gljivičnih infekcija stopala.

Obavezno posetite lekara ukoliko su noge otečene duže vreme, imate prekomernu telesnu težinu, ako ste u drugom stanju ili se pored otoka javljaju vidljive promene na koži ili otežano disanje.

Prevencija

Umerene fizičke aktivnosti, kao što su vežbanje i plivanje idealna su rekreacija, a uz to poboljšavaju cirkulaciju i pomažu da se ukloni višak tečnosti iz organizma. Ne preporučuje se dugo sedenje i stajanje, čak i ako to nalažu posao i obaveze, a svaki slobodan trenutak treba iskoristiti za laganu šetnju, istezanje nogu i adekvatne vežbe.

Takođe, savetuje se da se bar tri puta dnevno nakratko prilegne sa podignutim nogama, kao i da se unosi dovoljno tečnosti, najbolje vode i biljnih čajeva (što se manje tečnosti unosi u organizam, telo zadržava više vode). Pored toga, treba povesti računa o ishrani i smanjiti unos soli, izbegavati nošenje visokih potpetica, neudobne obuće i suviše usku odjeće koja može da uspori cirkulaciju. Osim toga, tokom leta nije preporučljivo dugo boraviti na suncu jer toplota slabi vene i uzrokuje pojavu otoka.

Oblog od kantariona i breze

Pomešati po 100 g sitno isjeckanog lista i cveta kičice i kantariona i 200 g usitnjenog lista breze, pa sve preliti sa 3 l vode. Mešavinu kuvati na tihoj vatri 2 sata, a nakon toga skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Procediti i ponovo blago zagrejati, pa natopiti pamučnu krpu ili gazu i držati po 2 sata na oteklim nogama ujutru, u podne i prije spavanja. Nakon toga namazati bolna mesta maslinovim uljem i prekriti ih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading