OVO JE JEDNA OD NAJMOĆNIJIH BILJAKA Pomaže kod glavobolje i stresa
Foto: Youtube/Printscreen

Naša najpoznatiji travar Momčilo Antonijević podseće da su za matičnjak i njegova lekovita dejstva znali i stari Grci.

 - Matičnjak je lekovita biljka koja je veoma dobro poznata pčelarima.

Naime buketom ove biljke nesavesni pčelari umeli su da namame maticu iz komšijskog roja u svoju košnicu.Pčele naprosto obožavaju sveži, slatki, limunkasti miris matičnjaka.Za ovu privrženost znali su i stari Grci (latinsko ime melissa potiče od grčkog naziva za pčelu) - napisao je on na svom Instagram profilu.

Ova biljka ima veoma složeni sastav.

 - Glavni aktivni princip ove biljke je skupoceno esencijalno ulje veoma složenog sastava, koje sadrži citronelal, geraniol, neral, citrol... Upravo ovo esencijalno ulje daje matičnjaku divan miris i veoma prijatan ukus. Matičnjak pore esencijalnog ulja sadrži i flavonoide i tanine - objasnio je Momčilo.

Matičnjak je moćna biljka koja može da nam pomogne da smanjimo stres, ali i ako imamo probleme sa anginom pektoris.

 - U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljaka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije.Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom.U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik i protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa.Pored delovanja na nervni sistem matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naroćito ako su psihosomatskog karaktera).


Usled svakodnevne dugotrajne izloženosti stresu strada i srce.I to ne treba preskočiti matičnjak, najbolje u kombinaciji sa cvetom gloga.Svi koji pate od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje u trajanju od četiri meseca da svakog dana piju po dve šolje mešavine matičnjaka, angelike i ruzmarina - kaže naš travar.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milica

06.05.2022 14:04

i naravno jos da se doda pravi prirodni med najbolje od pcele i prelepa a najzdravija kombinacija