DOKTORKA MIRKOVIĆ OTKRIVA KOJA KAFA JE NAJZDRAVIJA Nije dobro ako je pijete hladnu, a evo koliko najduže sme da stoji
Foto: Printscreen

Kafa je napitak bez kojih mnogi ne mogu da započnu dan. Međutim, postoje trenuci kada je ne treba piti. Naime, pijenje kafe pre 9 i 30 može da uzrokuju samo stres. Kortizol, hormon stresa, prirodno je najviši između 8 i 9 ujutru, a kada tada pijemo kafu, kofein se meša sa nivoom kortizola, što može da dovede do osećanja stresa i anksioznosti. Baš zato su neki ljudi nervozni ujutru.

Nutricionistkinja Branka Mirković objasnila je kako kafa deluje na naš organizam i zašto nije dobro da ceo dan "rastežemo" jednu šolju ovog napitka. 

"Kafa je dobra ako je kvalitetna. Od pripreme na prvom mestu su kafe preko kojih prelazi para, a to je espreso, filter, pa tek onda obična kafa i na kraju nes kafa. Kafa se uvek služi sa vodom jer je diuretik. To je posebno potrebno da znaju oni kojima je kafa neophodna za razbuđivanje. Trenutno podigne pritisak, ali posle i spusti. Zato uz kafu obavezno ili pre kafe - voda. U kafu neko dodaje mleko pa se u Italiji pije makijato, kapućino sa penom od mleka, nes sa mlekom se ovde pije uobičajeno, manje ili više zaslađen. Međutim, često se pije i mleko sa nes kafom", navodi ona.

"Dodaje se čokolada, kakao, cimet, postoje i kafe sa alkoholom… uz kafu se služe minijaturni kolačići, keksići, čokoladice".

Ukoliko pijete makijato, kapućino, nes sa malo mleka ili slatkom pavlakom, cimetom ili drugim dodacima, savet nutricionistkinje je da vam to bude tečni doručak, posebno uz malo pecivo.

"Do popodne popijte manje količine kafe. Espreso ili čista kafa bez dodataka može se popiti i posle obroka, tako će pomoći da se obrok svari", kaže Mirkovićeva.

"Kafa uz različite dodatke, a posebno sa pravim mlečnim šlagom, puterom ili kokosovim puterom može biti obrok i, na kraju, bolje je popiti manje dobrih kafa nego ceo dan lošu kafu", rekla je nutricionistkinja, dodajući da hladna kafa, koja stoji duže od dva sata pa se popije, može da izazove ozbiljne probleme sa varenjem jer se hlađenjem razvijaju kiseline.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading