ONE SU MOĆNI SAVEZNIK ZDRAVLJA Ovo su četiri namirnice koje obiluju vitaminom B3
Alo

Vitamin B3, kao i drugi vitamini B-grupe, neophodan je za regulisanje šećera, masti i proteina. Takođe, pomaže radu digestivnog trakta, zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova.

Vitamin B3 se još naziva i niacin ili nikotinska kiselina. S obzirom na to da je niacin rastvorljiv u vodi, a svaki višak se izlučuje putem urina, stručnjaci napominju da ga je veoma važno unositi u organizam pomoću hrane.

Ovo su namirnica koje imaju najviše vitamina B3: 

1.Pileća jetra

Pileća jetra ne ubraja se ni u crvena, niti u bela mesa. Naime, meso životinjskih organa spada u zasebnu kategoriju i odlikuje se izuzetno visokom hranljivošću.

Brojne zdravstvene prednosti unosa pileće džigerice obuhvataju prevenciju pojave anemije, povećanje plodnosti i pomoć u borbi protiv stresa, kažu neka istraživanja.

2.Goveđe meso

Goveđe meso je vrlo zdravo, jer je bogato hranljivim sastojcima.Obiluje vitaminima B-kompleksa, posebno B12, B6 i B3, a oni povoljno utiču na nervni i kardiovaskularni sistem.

Meso životinja koje pasu sadrži minerale selen, cink, kalijum, fosfor, magnezijum i pozitivan odnos masnih kiselina, kao i vitamine A i E.

3.Kikiriki

Kikiriki je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i natrijumom, mineralima esencijalnim za organizam, jer su sastavni deo elektrolita.Sadrži gvožđe i cink, koji su kod većine vrsta voća u deficitu.Od vitamina, kikiriki je bogat vitamin B3, folatima i vitaminom E.

4.Avokado

Avokado je veoma hranljiv i u sebi sadrži široki spektar nutrijenata, među kojima je mnogo vitamina i minerala. Samo 100 grama avokada sadrži vitamin K, vitamin C, kalijum, vitamin B5, B6, B3 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1 i B2.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading