SMANJITE ŽELUDAC PRIRODNIM PUTEM Samo jedna kašičica ove smese obuzdava glad, ali mora biti oprezan kod konzumiranja
Foto: Shutterstock

Ako razmišljate o napitku idealnom za mršavljenje, onda ste sigurno čuli za vodu sa kašičicom čia semenki. Ovo piće postalo je veoma popularno u procesu gubitka kilograma jer čia seme navodno obuzda glad.

Novinar Džekson Tompson odlučio je da isproba ovu metodu i uveri se u njenu efikasnost. Samo tri dana nakon uzimanja ovog napitka, novinar je primetio da jede pola od uobičajenih porcija na koje je navikao, kao i da mu se apetit značajno smanjio.

"Koristio sam isti recept pre svakog obroka, ali je zahtevao neke dodatne korake. Stavio sam jednu kašičicu čia semena u čašu vode i ostavio da odstoji 15-20 minuta. Seme je polako počelo da se širi u vodi, a oko većine se razvila bela aura. Čia semenke su prepune vrste rastvorljivih vlakana koja apsorbuju vodu - šireći se do 27 puta više od svoje veličine kada se pomešaju sa tečnošću", opisao je novinar.

Džekson je objasnio da je ovo piće uzimao tri puta dnevno tri dana zaredom. Kako je objasnio, morao je ručno da gurne semenke sa vrha čaše pod vodu da bi bile mekane.

"Pijenje vode 30 minuta pre svakog obroka zahtevalo je malo strpljenja i discipline. Kao prvo, nije bilo dobrog ukusa. Bilo je gorko i tekstura semena klizila mi je niz grlo poput ljigavog šljunka. Takođe sam morao da sačekam 30 minuta nakon što sam popio vodu da bih se uverio da efekti suzbijanja gladi imaju dovoljno vremena da se deluju pre nego što zaista bilo šta pojedem", priča Tompson.

Ipak, novinar se uverio da je ovo piće zaista efikasno. Opisao je da je osećao da je sit i pre samog obroka, koji više nije mogao da pojede ceo.

"Na primer, jedne večeri tokom eksperimenta napravio sam pljeskavicu sa prilogom od testenine. Ali nakon što je došlo do dejstva vode sa čia semenkama, mogao sam da pojedem samo pola hamburgera i uzeo sam tri zalogaja testenine pre nego što sam obrok stavio u frižider", tvrdi Tompson.

Ipak, važno je napomenuti da svakodnevno i dugotrajno konzumiranje ovog napitka može da izazove probleme sa varenjem, nadimanje i zatvor, a Tompson je upravo zbog toga ovo piće konzumirao samo tri dana.

"Ako treba da unesete više vlakana u svoju ishranu, onda je redovno grickanje čia semenki dobro sve dok ih postepeno uvodite u svoju ishranu i balansirate sa dovoljno vode", rekla je nutricionista Kris Solid.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading