SMANJUJU HOLESTEROL I JAČAJU ORGANIZAM Pečurke su izuzetan saveznik u borbi protiv bolesti srca,moždanog udara i visokog krvnog pritiska
Foto: Shutterstock

Šta sadrže?

Pečurke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta karotenom i ergosterolom.Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima - fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.Lekovite pečurke prebogate hranljivim sastojcima idealne su za dijetu, jer sadrže čak 95 odsto vode, pa su izrazito niskokalorične.


Njihova najpoznatija i najistraživanija supstanca je lentinan, koji potiče iz šitake (Lentinus edodes), pečurke koju Japanci nazivaju "eliksir života". Lentinan sadrži složene šećere, polisaharide, koji pomažu odbrambenim ćelijama organizma da prepoznaju ćelije raka i unište ih.Osim toga, ova jedinjenja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu da se odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja.

Uz vitamin C

Upravo zbog toga od lekovitih pečuraka proizvode se brojni preparati za borbu protiv zloćudnih bolesti.One su izuzetan saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog pritiska.Pored toga, značajno smanjuju nivo holesterola u krvi.

Istraživanja su potvrdila delotvornost pojedinih vrsta pečuraka i u borbi protiv gripa i prehlade.Pozitivno deluju i u suzbijanju virusa herpesa, HIV-a i hepatitisa.Lekovite pečurke regulišu i odbrambeni sistem i pomažu kod autoimunih oboljenja poput alergija, lupusa,dermatitisa, psorijaze i artritisa, a kako deluju kao antioksidanti, imaju pozitivne efekte i kod Alchajmerove bolesti, poremećenog metabolizma, osteoporoze, impotencije...

Vrlo su važne za normalan rast, popravljaju koncentraciju i pamćenje, regulišu poremećeni metabolizam, pomažu kod neplodnosti, nervoze i depresije...Dokazano je da je lekovitost pečuraka pojačana uz prisustvo vitamina C, pa je preporuka da se konzumiraju uz namirnice bogate ovim vitaminom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading