SMANJUJU HOLESTEROL I JAČAJU ORGANIZAM Pečurke su izuzetan saveznik u borbi protiv bolesti srca,moždanog udara i visokog krvnog pritiska
Foto: Shutterstock

Šta sadrže?

Pečurke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta karotenom i ergosterolom.Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima - fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.Lekovite pečurke prebogate hranljivim sastojcima idealne su za dijetu, jer sadrže čak 95 odsto vode, pa su izrazito niskokalorične.


Njihova najpoznatija i najistraživanija supstanca je lentinan, koji potiče iz šitake (Lentinus edodes), pečurke koju Japanci nazivaju "eliksir života". Lentinan sadrži složene šećere, polisaharide, koji pomažu odbrambenim ćelijama organizma da prepoznaju ćelije raka i unište ih.Osim toga, ova jedinjenja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu da se odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja.

Uz vitamin C

Upravo zbog toga od lekovitih pečuraka proizvode se brojni preparati za borbu protiv zloćudnih bolesti.One su izuzetan saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog pritiska.Pored toga, značajno smanjuju nivo holesterola u krvi.

Istraživanja su potvrdila delotvornost pojedinih vrsta pečuraka i u borbi protiv gripa i prehlade.Pozitivno deluju i u suzbijanju virusa herpesa, HIV-a i hepatitisa.Lekovite pečurke regulišu i odbrambeni sistem i pomažu kod autoimunih oboljenja poput alergija, lupusa,dermatitisa, psorijaze i artritisa, a kako deluju kao antioksidanti, imaju pozitivne efekte i kod Alchajmerove bolesti, poremećenog metabolizma, osteoporoze, impotencije...

Vrlo su važne za normalan rast, popravljaju koncentraciju i pamćenje, regulišu poremećeni metabolizam, pomažu kod neplodnosti, nervoze i depresije...Dokazano je da je lekovitost pečuraka pojačana uz prisustvo vitamina C, pa je preporuka da se konzumiraju uz namirnice bogate ovim vitaminom.

 

Komentari (0)

Loading