ZDRAVE, UKUSNE I NE GOJE Ove namirnice možete jesti u neograničenim količinama
Foto: Pixabay

Ako želite da smršate,uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik.

Tikvice

Na 100 g tikvica ide 15 kalorija. Tikvice su bogate mineralima, vlaknima i raznim vitaminima. Imaju sve karakteristike super zdravog obroka. Bogate su vodom (95 odsto vode), ali posebno se ističe sadržaj kalijuma – jer podstiče probavu. Fosfor kojeg sadrže je neophodan za ćelije, kosti i zube. Kalcijum i magnezijum u tikvicama takođe su izvrsni za kosti..

Ljute papričice

Ljute papričice sadrže 28 kalorija na 100 grama. Sadrži kapsaicin (prirodni alkaloid iz ljute paprike), koji je jako dobar u borbi protiv holesterola.

Začini

Biber, kurkuma, kari, kim... začini ne dodaju kalorije jelima, ali vam omogućuju smanjenje unosa soli i smanjenje količine dodanih masti. To znači da se apsorbuje 30 odsto manje triglicerida nego u jelima bez začina.

Krastavac

Bogat vodom i mineralima (posebno kalijumom), krastavac je posebno niskokalorično povrće (10 kcal / 100 g). Krastavac sadrži mnoge vitamine (vitamin B, vitamin C, vitamin A i vitamin E).

Pečurke

Pečurke su jako lagana hrana i stoga se mogu pripremiti na razne načine. Imaju samo 25 kcal na 100 g, a takođe su bogate proteinima. Gljive takođe sadrže puno vode i bogate su vlaknima pa su dobre i za “ravan stomak” ako se redovno konzumiraju. No, pazite da gljive ne prepečete ili predugo pržite kako ne bi upile previše ulja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading