SVI KAŽU DA JE ČUDOTVORNA BILJKA Koristi se kao lek i kao začin
Foto: Shutterstock

Potiče iz Kine i Indije, ne uspeva kod nas, ali se odomaćio, kupuje se i koristi i kao lek i kao začin. U kulinarstvu daje posebnu aromu i ukus jelu, a tokom hladnih dana preporučuje se kao čaj ili dodatak drugim toplim napicima.

Pogledajte koje sve zdravstvene probleme možete ublažiti pomoću ove čudotvorne biljke.

Preventiva protiv prehlade

Odličan je za jačanje imuniteta jer deluje protiv virusa. S obzirom na to da smanjuje znojenje i izbacuje toplotu, može da se koristi i ako imate blagu temperaturu.Da biste otčepili nos, koji se obično javlja kao prateći simptom prehlade, možete prokuvati dve kašičice izrendanog đumbira u dve šolje vode, i koristite to za inhalaciju.

Brojke

U 100 g đumbira ima oko 80 kalorija, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljenih hidrata.

90 dinara košta 100 g đumbira u prahu.

Leči migrene

Istraživanja su pokazala da đumbir može da ublaži bol od migrene. Za migrenu, popijte čaj od đumbira u vreme napada, kako biste blokirali nepodnošljiv bol, vrtoglavicu i mučninu.

Čuva srce

Bogat kalijumom, đumbir je odličan za zdravlje srca, a velika količina mangana, koja je prisutna u ovoj biljci, štiti srce, krvne sudove i urinarni trakt.

Kontroliše dijabetes

Pomoću đumbira možete sniziti nivo šećera u krvi i poboljšati efikasnost insulina i drugih lekova koji se koriste za lečenje dijabetesa.Stručnjaci preporučuju čašu tople vode sa kašičicom soka od đumbira svakog jutra za regulaciju šećera u krvi.

Utiče na mršavljenje

Osim što utiče na skidanje sala, đumbir povećava osećaj sitosti, pa vam organizam neće tražiti hranu.Ubrzava metabolizam, što je veoma važno za osobe koje nastoje da smršaju.

Mere predostrožnosti

Đumbir se ne preporučuje osobama koje pate od poremećaja krvarenja ili koje koriste lekove za razređivanje krvi kao što je aspirin ili varfarin.Neželjeni efekti uzimanja đumbira su veoma retki, ali mogu uključivati proliv, nervozu stomaka, iritaciju usta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading