ČISTI PLUĆA I BRONHIJE Mešavina ova 2 začina najjači je preparat za iskašljavanje, evo kako se sprema
Foto: Pixabay

Hladniji dani često nam donesu bol u grlu praćenu upornim kašljem. Bilo da se radi o suvom ili vlažnom kašlju, oni su neprijatni i ometaju naš svakodnevni život. Pored napitka od đumbira, limuna i meda, savetujemo vam da probate i čaj od lanenog semena i timijana.

Dobra vest je da ovaj napitak deluje ne samo kod suvog ili iritantnog kašlja umirujući sluzokožu i mišiće bronha, već podstiče iskašljavanje ako je u pitanju vlažni kašalj sa dosta nagomilane sluzi.

Osim što pomaže u ublažavanju bolova u grlu, laneno seme je takođe efikasna pomoć u iskašljavanju i izbacivanju viška sluzi iz respiratornog sistema. Kada se namoče u vodi, oslobađaju lekovitu sluz koja u dodiru sa grlom i sluzokožom deluje umirujuće i čisti bronhije. Seme lana ne samo da smiruje i ublažava suv nadražujući kašalj, koji može biti posebno neprijatan i nadražujući, već podstiče iskašljavanje vlažnog kašlja i nagomilane sluzi koja iritira disajne organe.

Popularna mediteranska biljka timijan od davnina se koristi u medicinske svrhe, uključujući ublažavanje kašlja, bronhitisa i svih tegoba respiratornog sistema. Poznato je da ima antibakterijski, antimikrobni, antifungalni i antiinflamatorni efekat. Bilo da se radi o suvom iritantu ili vlažnom kašlju, timijan će vam pomoći da ga se rešite i ublažite neprijatnu upalu grla. Deluje tako što opušta mišiće bronhija.

Kako se pravi čaj

Potrebno je

3 kašike lanenog semena, 1 kašika sušenog timijana

Priprema

U šerpu stavite 3 kašike lanenog semena i prelijte sa pola litra vode. Pustite da provri i ostavite da kuva oko 10 minuta. Zatim dodajte kašiku sušenog timijana, ugasite vatru i ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta. Procedite čaj. Pijte jedan ili dva gutljaja nekoliko puta dnevno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading