VODITE RAČUNA ŠTA JEDETE Kako naša ishrana utiče na migrenu
Foto: Shutterstock

Nažalost, veliki broj istraživanja ukazuju na to da ne postoji univerzalni lek ili terapija koja može da utiče na hronične migrene. Poznato je da određena hrana može da dodatno doprinese ili oteža proces epizodnih glavobolja, a pojedina da ublaži simptome, kažu u Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical".

VODITE RAČUNA ŠTA JEDETE Kako naša ishrana utiče na migrenu

Foto: Shutterstock

 

1. KOFEIN

Američko istraživanje na temu migrene dokazalo je da kofein zapravo može pomoći u zaustavljanju nadolazećih napada glavobolje. Takođe može ponuditi olakšanje uz povremenu upotrebu. Pored kofeina, u ovu grupu svrstavaju se i biljni čajevi i čokolada.

2. HRANA BOGATA VEŠTAČKIM ZASLAĐIVAČIMA

Industrijske namirnice koje sadrže veštačke zaslađivače i aditive mogu negativno da utiču na pojavu migrena, posebno gazirani sokovi i alkohol. Napici i slatkiši koji sadrže aspartam utiču na pojačavanje bol.

VODITE RAČUNA ŠTA JEDETE Kako naša ishrana utiče na migrenu

Foto: Shutterstock

 

3. ALKOHOL

Prema istraživanju koje je urađeno na 35 ispitanika, pokazalo se da je alkohol jedan od glavnih pokretača migrenoznih napada. Crno vino je uzrokovalo kod čak 77 odsto ispitanika bol, kao i dodatnu dehidrataciju organizma.

4. KISELA I FERMENTISANA HRANA

U ovu grupu možemo da svrstamo fermentisane, zrele i usoljene sireve, kiselu hranu (turšija, kiseli krastavci, kisele mešane salate), kao i mesne produkte u koje spadaju suhomesnati proizvodi.

5. ETERIČNA ULJA

Eterična ulja koja imaju smirujuće delovanje mogu ublažiti glavobolje za 80 odsto. Kap eteričnog ulja nane namažite na slepoočnice i blago umasirajte. Ovo ulje možete nakapati i u aroma lampu ili difuzer svakog dana i na taj način oplemeniti mirisno prostor u kojem boravite. Ulje lavande možete koristiti neposredno pre odlaska u krevet - direktno udišite ili nakapajte dve-tri kapi ulja na posteljinu, što će doprineti tome da se opustite i lakše zaspite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading