Odmah se obratite lekaru: Bol u preponama kod žena javlja se iz različitih razloga, a može da bude i znak ozbiljnog ginekološkog problema
Foto: Shutterstock

Bolovi u preponama se mogu javiti zbog neznatne povrede mišića ili nerava u donjem delu leđa, istegnuća tetiva ili ligamenata, infekcija unutrašnjih organa ili kod žena zbog menstruacije. Uzroci bolova u preponama kod žena se mogu podeliti u dve grupe: u direktne i indirektne uzroke.

Na primer, istegnut mišić na nozi je direktan uzrok bolova u desnoj ili levoj preponi. Sa druge strane, infekcija bešike ili bubrega može izazvati bolove koji se šire kroz ceo stomak do prepona.

Osim uobičajenih uzroka bolova u leđima, stomaku i karlici, uzrok bola u preponama kod žena može biti povezan i sa reproduktivnim sistemom.

Na primer, u vreme ovulacije, mogu se javiti grčevi u karlici i donjem stomaku. Ponekad je bo u preponi odraz ozbiljnog problema, poput cista na jajnicima. Ovi bolovi obično prolaze nakon tretmana toplim oblogama. Ako je uzrok bolova problem sa kukovima ili neko oboljenje, onda je veoma važno otkloniti taj uzrok.

Na primer, vežbanje vam može pomoći da istegnete mišiće leđa, nogu i stomaka, kao i ligamente, i da tako sprečite bolove u preponama. Ovde ćemo pisati o uzrocima ovakvih bolova, kao i o tome kada je potrebno da se zbog svojih simptoma obratite svom lekaru.

Bol u preponama kod žena: Simptomi koji se javljaju

Pronalaženje uzroka bolova u preponama kod žena može biti problematično, jer se pravi uzrok bola može nalaziti bilo gde u organizmu. Često se uz bolove u preponama javljaju i drugi simptomi: na primer, istegnuti mišići u karlici ili problemi sa zglobovima mogu hodanje učiniti bolnim.

Obično se ovaj bol pojačava noću ili tokom neke intenzivnije fizičke aktivnosti. Možda ćete primetiti da se bolovi javljaju u celoj nozi, obamrlost ili da vam trne donji deo leđa ili kuk.

Ako se bol u preponama javio zbog menstrualnog ciklusa, sigurno će ubrzo i nestati. Grčevi u donjem stomaku su relativno česta pojava neposredno pred menstruaciju. Sa druge strane, infekcije i upale poput upale slepog creva ili bubrega obično izazivaju bol na jednoj strani tela, i onda se on širi do prepona.

Tada se obično javljaju i ostali simptomi infekcija – mučnina, povraćanje i povišena temperatura.

Bolovi u preponama kod žena: uzroci vezani za zglobove i kukove

Osim zdravstvenih problema vezanih za ženske reproduktivne organe koji mogu izazvati bolove u preponama, mnogo je drugih uzroka bolova u preponama.

Povrede kao uzrok bolova u preponama

Čest uzrok bolova u preponama je prelom kuka, povreda zgloba kuka ili povreda tetiva u nozi. Povrede koje nastaju zbog trenja ili prevelikog naprezanja mišića nogu se obično javljaju zbog fizičkog napora (bavljenja sportom) ili kao profesionalna povreda. U zavisnosti od težine povrede, bol na u gornjem delu noge varira od blagog do jakog i može se širiti i do leđa i donjeg dela noge.

Pošto naše noge trpe veliko opterećenje, lako dolazi do istegnuća i cepanja ligamenata i mišića. To obično izaziva lokalizovane otoke i modrice. Ovaj uzrok za bol u preponi je obično neka povreda genitalija, problem sa kukovima ili trčanje na duge staze, što stvara pojačan pritisak na pubični deo.

Istegnuti mišići

Istegnuće mišića je još jedan čest razlog iznenadnog i akutnog bola u preponi ili hroničnog bola prilikom hodanja. Istegnuće preponskih mišića ponekad i nema veze sa mišićima nogu. Guranje ili podizanje teških stvari može dovesti do istezanja mišića u stomaku, što rezultira bolovima u preponama.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba

Problemi sa sakroilijačnim zglobom mogu izazvati bol u preponi, i obično se javlja bol i u donjem delu leđa i zadnjici. Sakroilijačni zglob spaja donji deo kičme sa karlicom.

Još uvek se ne zna šta je tačan uzrok disfunkcije sakroilijačnog zgloba, ali je jasno da je posledica bol u lumbalnom delu kičme i karlici. Smatra se da je naprezanje ovog zgloba uzrok bolova koji se šire iz donjeg dela leđa ka preponama. Bol se najčešće javlja i u zadnjici, donjem delu leđa, pa sve do donjeg dela nogu.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ovaj problem izaziva hronične bolove u leđima i karlici, što kod mnogih osoba stvara probleme sa spavanjem. Prilikom kretanja se obično bol iz prepona širi duž noge, ili dovodi do ukočenosti kukova.

Problemi sa leđima koji izazivaju bolove u preponama kod žena

Bol u preponi kod žena se ponekad javlja zbog ukleštenih nerava u donjem delu leđa. To izaziva bolove na jednoj strani prepona ili u butini tokom odmora, fizičke aktivnosti i sedenja. Obično se bol javlja u išijadičnom živcu i počinju u lumbalnom delu kičme, a zatim se šire duž cele noge.

Ovaj bol se obično oseća u preponi, zadnjici, donjem delu leđa i nogama, i obično je posledica ukleštenog išijadičnog živca. Oštećenje nerva se može javiti zbog artritisa, povrede ili prevelikog naprezanja tog živca. Bol u preponama je obično tup, i ponekad nalik na peckanje. Išijas obično izaziva jake bolove u karlici i zadnjici tokom noći.

Ipak, postoji dosta načina da ublažite ove bolove i sami.

Infekcije koje izazivaju bol u preponama kod žena

Pošto se u donjem delu stomaka nalazi mnoštvo organa, upale i infekcije bešike, urinarnog trakta ili bubrega takođe mogu izazvati bolove u preponama.

Infekcije urinarnog trakta su čest uzrok bola u preponama

Čest uzrok bolova u preponama kod žena jesu infekcije urinarnog trakta. Mada ove infekcije mogu da se jave i kod muškaraca i da izazovu iste simptome, mnogo su češće kod žena. Ako je reč o urinarnoj infekciji, bol u preponama neće biti jedini simptom.

Osim bolova u donjem stomaku, javlja se i česta potreba za mokrenjem i peckanje prilikom mokrenja. Infekcije urinarnog trakta izazivaju zamućenost urina i obično mokraća ima neprijatan miris. Ako imate neku infekciju gornjih mokraćnih organa, onda će se uz bol u preponama verovatno javiti i bol u leđima.

Najbolji način da sprečite infekcije urinarnog trakta jeste da pijete dovoljno vode. Tako ćete smanjiti nivo kiselosti u mokraći i lakše izbaciti toksine iz svog organizma. Možete piti i malo sode bikarbone razmućene u vodi kako biste ublažili kiselinu u urinu koja često stvara bolove.

Infekcije bubrega kao uzrok bola

Infekcije bubrega su još jedan čest uzrok bolova u preponama i slabinama kod žena. Poput mokraćnih infekcija, infekcije bubrega se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca, što znači i da su češći uzrok bolova u preponama.

Bakterije u bubrezima mogu izazvati upalu i bolove. Bolovi koji se javljaju u bubrezima mogu se ponekad osetiti i u preponama, leđima i slabinama, kao i u manjoj meri u stomaku, tik ispod rebara. Infekcije bubrega izazivaju i osećaj peckanja prilikom mokrenja i neprijatan miris mokraće. Najbolje namirnice za jačanje bubrega su jabuke, lubenice, limunov sok i bobičasto voće.

Oboljenja bešike

Još jedan čest uzrok bolova u preponama su problemi sa bešikom, koji se javljaju kod mnogih žena. Na primer, intersticijalni cistitis je hronična bolest bešike koja stvara pritisak na bešiku i izaziva čestu potrebu za mokrenjem.

Bolovi u karlici koji se javljaju zbog bolesti bešike najčešće se javljaju u predelu između vagine i anusa. Intersticijalni cistitis može izazvati jake bolove u preponama i može loše uticati na san zbog česte potrebe za mokrenjem.

Zapaljenska bolest male karlice

Zapaljenska bolest male karlice može izazvati bolove u predelu karlice, kao i vaginalni iscedak jakog i neprijatnog mirisa. Reč je o bakterijskoj infekciji u ženskim reproduktivnim organima koja izaziva upalu. Osim do prepona, bol se može širiti do stomaka i donjeg dela leđa.

Zapaljenska bolest male karlice može izazvati i samo blage simptome, tj. blage bolove u donjem stomaku. U težim slučajevima ovog problema, javljaju se veoma jaki bolovi u karlici ili intenzivan neprijatan osećaj u donjem stomaku.

Ako imate znake infekcije poput groznice, povraćanja i sekreta jakog mirisa uz bolove u preponama, nemojte odlagati posetu lekaru. Veoma je važno da na vreme lečite ovo oboljenje, jer može izazvati niz komplikacija u reproduktivnom sistemu.

Uzroci bolova u preponama kod žena vezani za reproduktivne organe

Da pogledamo koji su tu najčešći uzroci bolova u preponama kod žena.

Uvrtanje (torzija) jajnika

Jak bol u preponama koji se javlja iznenada i javlja se samo u jednoj preponi je možda posledica torzije (uvrtanja) jajnika. Uvrtanje jajnika ili jajovoda se može javiti zbog hormonske terapije, ciste na jajnicima ili trudnoće. Uz bolove u jajnicima, može se javiti i povraćanje.

Najčešće dolazi do uvrtanja samo jednog jajnika. Rezultat toga je jak bol u karlici na samo jednoj strani i jaka osetljivost u tom delu stomaka. Nekoliko nedelja pre tog uvrtanja se obično javljaju bolovi i grčevi u stomaku.

Lečenje obično podrazumeva hirurški zahvat, i nakon toga bolovi u preponama nestaju.

Endometrioza je čest uzrok jakog bola u preponama koji se javlje kod žena

Endometrioza je oboljenje koje se javlja kada endometrijalno tkivo počne da se javlja na drugim reproduktivnim organima i izaziva jake bolove u preponama. Ponekad je endometrioza uzrok bolova i grčeva u karlici nevezano za menstruaciju. Kod endometrioze se često dešava da bol nije lokalizovan u karlici, već i da se širi čak do leđa i gornjeg dela stomaka.

Endometrioza je čest uzrok jakog bola u preponama. Endometrioza izaziva jake bolove u karlici pre i tokom menstruacije. Endometrioza takođe može izazvati i krvarenja nevezano za menstruaciju. Međutim, to se ne javlja kod svih žena. Kod nekih pacijentkinja sa endometriozom, bolovi su veoma jaki, dok neke žene uopšte i nemaju bolove.

Ciste na jajnicima

Još jedan čest uzrok bolova u preponama kod žena jesu ciste na jajnicima. Ciste na jajnicima su mali “džepovi” puni tečnosti koji nestaju bez ikakve intervencije. Ako dođe do pucanja ciste, javljaju se i jaki bolovi u predelu karlice, često i u preponama.

Ciste obično izazivaju bol u samo jednoj preponi i grčeve u čitavoj karlici. Ovi bolovi se ponekad osećaju i u gornjem delu butina. Ciste na jajnicima mogu biti uzrok i krvarenja mimo menstruacije.

Neki od znakova upozorenja za postojanja cista na jajnicima su jako nadimanje, bol tokom defekacije, neredovne menstruacije i bol tokom seksualnog odnosa.

Miomi na materici

Procenjuje se da se miomi na materici javljaju kod tri četvrtine žena. Miomi su benigne izrasline koje se javljaju unutar materice. U zavisnosti od veličine mioma i mesta na kom se nalaze, izazivaju različite simptome, uključujući bolove i grčeve u donjem stomaku, jaka menstrualna krvarenja i bolove u leđima i butinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading