Lekari objašnjavaju: Ovo je glavna razlika između gripa i korone
Foto: Pixbay

Ove zime posebno je komplikovano to što u isto vreme imamo dve virusne infekcije, a to su grip i korona. Delta soj korona virusa je uveliko prisutan na našim prostorima, a približila nam se i nova varijanta omikrona, čiji simptomi još nisu u potpunosti poznati.

Lekari objašnjavaju kako razlikovati grip i koronu.

- Virus influence (gripa), pokazuje sezonski karakter, najčešće se javlja u zimskim mesecima, dok su infekcije korona virusom, pokazalo se, prisutne tokom cele godine - kaže Smiljana Mandić, lekar opšte prakse.

Na pitanje kako razlikovati jedan od drugog, doktorka kaže da pre svega nije isti period inkubacije.

- Grip (influenca) ima kratku inkubaciju, uglavnom od 24 do 48 sati, a korona ima inkubaciju obično od pet do sedam dana, mada se može desiti i 14 dana, a u nekim slučajevima i duže. Veoma je važna epidemiološka anamneza, u smislu rizičnih kontakta u kolektivima ili u okviru porodice - objašnjava Mandić.

Laboratorijska analiza krvi pokazuje razliku?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je upozorio da ćemo imati problem ako nam se ukrste virus gripa i korona virus, i s tim u vezi pozvao građane da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa.

- Podsećam sve da je u regionu izolovan virus sezonskog gripa. Postoji vakcina i naša i strana, treba da se vakcinišu ljudi i protiv sezonskog gripa da se ne ukrste ta dva virusa. Imaćemo problem - kazao je ranije Lončar.

Dr Slavica Divljaković-Niković objašnjava da određivanje dijagnoze komplikuje to što imamo ukrštanje ova dva naizgled slična virusa, ali ističe da se razlika može delimično uočiti i na osnovu laboratorijske analize krvi.

- Kada se uradi laboratorijska analiza krvi kod korone je smanjen broj leukocita i padaju trombociti u najvećem broju slučajeva. Kod gripa je laboratorija diferencijalna i malo drugačija. Međutim, i dalje najpouzdaniji način da se utvrdi o kom se virusu radi jeste testiranje - objašnjava dr Divljaković-Niković.

Upitana postoji li mogućnost da se razlikuju delta i omikron soj od gripa na osnovu simptoma dr Divljaković-Niković kaže:

- O omikron soju se za sada zna vrlo malo. Što se tiče delta soja i sada gripa u populaciji cirkulišu oba virusa i nije baš lako napraviti razliku na osnovu prvih simptoma, o kojoj se virusnoj infekciji radi. I kod gripa i kod korone se javlja povišena telesna temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, upaljeno grlo, zapušen nos... - kaže doktorka Divljaković-Niković.

Međutim, ipak glavne razlike su pojava kratkog daha i gubitak čula mirisa i ukusa.

- Kod gripa nema pojave kratkog daha, gubitka čula mirisa i ukusa i dijareje, sem kod dece - navodi dr Mandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading