JEDITE ŠARENO Zdravo znači u različitim bojama
Foto: Shutterstock

Voće i povrće su odličan izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Da bismo u organizam uneli različite vrste namirnica koje su neophodne da naš organizam dobro radi potrebno je jesti voće i povrće različitih boja.

JEDITE ŠARENO Zdravo znači u različitim bojama

unsplash.com

 

Plava

Ova boja je važna za pamćenje, usporavanje starenja i zdravlje urinarnog trakta. Jedite borovnice, prepune fitonutrijenata, kupine bogate vitaminom C, folnom kiselinom i gvožđem, tamne smokve koje doprinose snižavanju krvnog pritiska i bogate su kalcijumom šljive, čiji fenoli sprečavaju oštećenje korisnih masnoća u organizmu te crno grožđe važno za zdravlje krvnih sudova i smanjenje rizika od moždanog udara.


Pokazalo se i da fitonutrijent nasunin iz patlidžana štiti masnoće u ćelijama mozga od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima.

Belo

Odlično je za srčana i maligna oboljenja. Uvrstite u ishranu banane bogate kalijumom, lukovice čiji alilsulfidi doprinose smanjenju razmnožavanja malignih ćelija, cvekla koja pokreće važan hemijski proces u sprečavanju razvoja zloćudnih bolesti, đumbir koji pomaže varenje, a sprečava grčeve u želucu i dijareju te paštrnak, odličan za zdravlje bubrega.

Zeleno

Što zelenije, to zdravije. Zelene jabuke su bogate pektinom koji smanjuje holesterol i doprinosi zdravlju srca, limetini flavoidi uz vitamin C, doprinose jakom antibiotskom učinku, a artičoke su odličan izvor gvožđa i pomažu razmnožavanju dobrih bakterija u crevima. Folati iz špargla neophodni su za razmnožavanje ćelija i presudni u razvoju fetusa tokom trudnoće.

Izotiocijanati iz povrća kao što su brokuli, brokoli i zelje povezani su sa smanjenjem rizika od raka, a lutein iz blitve s boljim vidom. Ne zaboravite ni spanać, salatu, zelenu papriku, grašak...

Žuto-narandžasto

Boja važna za bolji vid i zdravlje krvnih sudova. Kajsije bogate gvožđem su odlične u borbi protiv infekcija, beta karoten iz šargarepe doprinosi borbi protiv raka, a enzim iz ananasa pomaže varenje proteina.

Narandže su bogate vitaminom C i omogućavaju bolju apsorpciju gvožđa, a tikvice su važne u prevenciji raka pluća. Vlakna iz kukuruza bogata vitaminom C doprinose sniženju holesterola i pomažu varenje. Dodajte tome i žute jabuke, grejp, limun, mandarine i žute paprike.


Crveno

Boja koja se bori protiv slobodnih radikala utiče povoljno na starenje. Paradajz i lubenica, bogate likopenom, daju odlične rezultate u borbi protiv raka prostate, dojke i pluća, a mangan i folati iz cvekle protiv raka creva.

Crvene paprike, bogate vitaminom B6 i folnom kiselinom dobre su za arterosklerozu i bolesti srca uzrokovane dijabetesom.

Elagična kiselina iz malina i antocijanin ističu se u borbi protiv kandide, a brusnice su važne u lečenju infekcija urinarnog trakta. Dodajte tome trešnje, jagode, rotkvice, rabarbaru i crvene jabuke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading