Dar prirode: Ovo povrće uništava helikobakteriju i leči upale
Foto: Shutterstock

Ukoliko ne znate šta danas da kuvate skuvajte jednu šargarepu, krompir i sitno seckan luk i učinićete dobru stvar za svoj organizam, dodajte malo začina, a ukoliko imate i prokelj to će dodatno detoksikovati i obradovati vaš oraganizam, jer ga nazivaju još i biljkom sreće. 

Postoji mnogo prednosti od konzumacije prokelja, a u prilogu su samo neke od njih. 

Snižava holesterol

Visok sadržaj biljnih vlakana u prokelju (preko 15% preporučenog dnevnog unosa) pomaže snižavanju holesterola. Vlakna se vezuju za žučne kiseline koje učestvuju u procesu varenja masti (a jetra ih proizvodi od holesterola). Kako se žučne kiseline vezuju za ova vlakna, jetra proizvodi nove količine koje će pomoći u daljem varenju masti, a za to opet koristi slobodan holesterol iz krvi, i posledično smanjuje njegovu koncentraciju.

Pun je antioksidanta

Prokelj sadrži mnoštvno antioksidanata, uključujući vitamine C, E i A, kao i minerale mangana. Sem toga bogat je i flavonoidima (izorhamnetin, kverticin i kempferol) koji takođe učestvuju u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Reguliše upalne procese

Prokelj obiluje glukobrazicinom (predstavnik glukozinolata), koji se pokazao odlično u borbi protiv inflamacije na genetskom nivou, time što inhibira aktivaciju prokarcinogena, a sam se konvertuje u molekule indol-3-karbinola. Osim toga, jedna i po šolja prokelja sadrži oko 430 mg omega-3 masnih kiselina (oko ⅓ dnevno preporučene količine) koje su suštinski deo antiinflamatornih procesa u našem telu. Konačno, vitamin K se pokazao kao efikasni regulator odgovora našeg tela na zapaljenske procese.

Zaštita kardiovaskularnog sistema

Regulacijom zapaljenskih procesa prokelj pomaže u borbi protiv srčanog udara, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Sem toga, ranije opisano dejstvo na regulaciju holesterola u krvi smanjuje mogućnost blokade krvnih sudova.

Probava i dijeta

Jedna šolja prokelja sadrži četiri grama (16% dnevnog unosa) biljnih vlakana, koja mogu pomoći pri varenju, u sprečavaju zatvora i održavanju niskog nivoa šećera u krvi. Sulforafan u prokelju takođe štiti povšinski sloj želuca time što sprečava prekomerno razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koje može dovesti do većih zdravstvenih problema sa želucem. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading