Dr Nestorović savetuje: Ko redovno pije ovaj stimulator imuniteta, za njega nema zime
Foto: Printscreen K1 TV

Profesor Branimir Nestorović je ocenio da upotreba probiotika pre vakcinacije protiv korona virusa može znatno pospešiti imunitet i podići kapacitet organizma da napravi viši nivo antitela.

On je izjavio je da je probiotike poželjno uzimati najmanje dve nedelje pre vakcinacije kako bi bili delotvorni i efikasni.

"Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine", izjavio je profesor.

"Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane skoro svega što su preživeli recimo majka, baba, deda".

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crevne mikroflore i podstiču sazrevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcija.

"Za mnoge vakcine postoje dokazi, da je njihova delatvornost povećana, ako se koriste i probiotici. Recimo za MMR vakcinu bilo je mnogo istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna", objašnjava Nestorović.

"Probiotici nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvaraju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu težiće da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar",  bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što i suplementi za podizanje imuniteta.

"Ne moraju biti apsorbovane već mogu delovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna", zaključio je profesor Nestorović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading