Imate viskoznu krv? Smanjite njenu gustinu na prirodan način i sprečite potencijalno fatalan ishod
Foto: Shutterstock

U današnje vreme sve češće se čuje pitanje poput: "Zašto je krv gusta?" "Povećan D-dimer. Gustina krvi se određuje u odnosu na gustinu vode i proporcija je 4,5-5,0.

Kakva je opasnost po zdravlje usled povećane viskoznosti krvi i može li se ona normalizovati?

Krv može biti viskozna iz više razloga.

Disfunkcija jetre, što dovodi do povećanja viskoziteta plazme i promene u ćelijskim membranama krvi (eritrociti, trombociti), što uzrokuje "lepljenje" ćelija.

Gusta krv se daleko teže kreće kroz krvne sudove, pri tom stvara dodatno opterećenje za srce i povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.

Organizam često reaguje na gustini krvi sa povećanim stvaranjem hemoglobina, pa se iz tog razloga susreću parametri povećanog hemoglobina i povećanog indeksa D-dimera. Gusta krv - šta treba raditi? Veoma često se postavlja pitanje: "Šta raditi u koliko je krv gusta?" Odgovor je uvek "Razređivanje".

Da biste krvi vratili normalnu konzistenciju, pre bilo čega morate uravnotežiti ishranu i pridržavati se optimalnog režima unosa vode u organizam. Trebalo bi piti najmanje 30 ml vode na 1 kg težine dnevno. Ako umesto obične vode koristite kompote, čaj, sok, tada treba povećati količinu tečnosti koju pijete.

Ishrana osoba sa gustom krvi

Krv postaje gušća sa nedostatkom proteina i aminokiselina, pa ishrana obavezno mora da bude obogaćena mesom (meso sa malo masnoće, ćuretina ili piletina), ribu (plodovi mora), mlečne proizvode i jaja. Taurin (aminokiselina) je posebnovažan, pa je potrebno jesti hranu u kojoj se taurin nalazi i to u velikim količinama (morski plodovi, dodaci ishrani ili kompleksi sa taurinom). Isto tako važna komponenta u ishrani su i masne kiseline. Od izuzetnog su značaja kao element lipidne membrane krvnih zrnaca.

Normalizacijom membrana eritrocita i trombocita sprečava se lepljenje ćelija.

Jedna od najvažnijih supstanci je omega-3, nalazi se u nekim vrstama morske ribe, a nalazi se i u maslinovom, lanenom ulju.

Pokušajte jesti hranu koja sadrži elemente koje pomažu u razređivanju krvi.

Tu se ubrajaju: đumbir, luk, beli luk, bademi, indijski oraščići, seme suncokreta, sok od aloe, cvekla, čokolada (gorka).

Isto tako je važno održavati vitaminsku ravnotežu: dokazano je da višak vitamina C i K podstiče zgušnjavanje krvi. Tome doprinosi i nedostatak vitamina E.

Za normalizaciju konzistencije krvi potrebno je iz ishrane izbaciti hranu koja može doprineti zgušnjavanju krvi: banane, heljdina kaša, aronija, kopriva, beli kupus.

Prekomerna viskoznost krvi je uzrok je mnogih bolesti, poput srčanog udara, moždanog udara, tromboflebitisa, ateroskleroze i drugih. Gusta, viskozna krv u značajnoj meri narušava rad bubrega i jetre, remeti san, povećava krvni pritisak i nivo holesterola.Kao posledica guste krvi može doći do čestih glavobolja, osećaja stalnog umora.

Najdelotvorniji prirodni tretmani za razređivanje krvi su:

1. Ginko biloba

Potrebni su suvi listovi ove biljke, od kojih se 50 grama infuzira sa 500 grama votke, infuzira se 13-15 dana na tamnom mestu, neprestalno mućkajući.

Gotovu tinkturu uzimajte tri puta dnevno po kašiku pre obroka. Tretman traje 30-35 dana, nakon sedam dana pauze, ponovite. Nakon tri ovakva kursa napravite pauzu od šest meseci, a zatim ponovite opet tri puta.

2. Kompleks: đumbir, zeleni čaj, cimet

Prilično delotvoran preparat koji pomaže kod potrebe za razređivanjem krvi.

Priprema se na sledeći način: svež koren đumbira - 4-5 cm, zeleni čaj - 1 kašičica, cimet - prstohvat.

Ova smesa se prelije sa 500-600 grama kipuće vode, odstoji 1,5 sat. Procedite i ovom čaju se dodaje sok od pola limuna i prirodni med po ukusu. Pijte čaj u toku dana.

3. Koren duda

Za pripremu ovog lekovitog napitka potrebno vam je: 200 grama svežeg korena duda, dobro isperite i što više usitnite. Prelijte sa 3 litre hladne vode. Nakon sat vremena masu stavite na tihu vatru, pa kratko prokuvajte i ohladite.

Ovu infuziju čuvajte u frižideru. Uzimajte 200-220 grama 5-6 dana, a zatim napravite pauzu 2-4 dana. Ponovite 2-3 puta.

4. Sok od pomorandže

Odličan narodni lek koji razređuje krv. Za tretman je dovoljno svakodnevno piti sok od ovog voća od 100-150 grama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading