HRANA KOJA "RADI" KAO INSULIN! STRUČNJACI SAVETUJU: Šećer u krvi moguće je sniziti i bez lekova
Foto: Pixbay

Povišen šećer u krvi je ozbiljno stanje koje, ako se ne dovede pod kontrolu, može da se iskomplikuje i čak dovede do dijabetske kome. Glikemijske skokove možete da izbegnete ako u jelovnik uvrstite nekoliko namirnica, savetuju stručnjaci.

Šećer u krvi zapravo predstavlja koncentracija glukoze u njemu. Ova supstanca je neophodna za normalno funkcionisanje ljudskog tela koje "hranu" uzima iz ugljenih hidrata i drugih supstanci. Šećer, koji se dobija kao rezultat razgradnje ugljenih hidrata, ulazi u krvotok i hormon insulin počinje skoro odmah da se luči. On nosi šećer iz krvotoka do ćelija kako bi obezbedio energiju za transformacije.

Kada ima previše šećera u krvi, osoba počinje da se oseća tromo, javlja se umor, gubitak koncetracije i pažnje, osećaj težine u nogama, pojačana žeđ... Da biste izbegli ovo potencijalno opasno stanje, endokrinolozi savetuju da pojačate unos hrane koja snižava šećer.

Povrće bez skroba

U ove namirnice spadaju brokoli, šargarepa, krastavci, spanać. Oni nemaju apsolutno nikakav uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi, a takođe obezbeđuju telu ogromne količine neophodnih hranljivih materija.

Biljni čajevi

Odavno je poznato da čajevi divlje ruže, korena čička, lucerke, korena maslačka, jasena, grančica ili lišća dunje vrlo dobro deluju na rad unutrašnjih organa, a i regulišu etabolizam.

Orašasti plodovi

Pistaći, bademi i orasi odlični su u snižavanju nivoa glukoze u krvi. A sve zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masti u njima.

Cimet

Dodajte cimet u hranu. Naučnici su otkrili da redovna konzumacija ovog začina pomaže u stimulaciji lučenja insulina u pankreasu. Uzgred, cimet može da se doda ne samo u hranu, već i u piće - čaj ili kafu.

Fizička aktivnost

Vežbajte ili, još bolje, redovno idite u teretanu. Vežbanje je još jedan efikasan način da se snizi šećer u krvi. Zahvaljujući vežbanju aktivno se obnavlja osetljivost ćelija na insulin. Takođe, izađite i prošetajte na svežem vazduhu. Da biste postigli najbolji efekat, trebalo bi da pešačite najmanje 2 kilometra dnevno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading